Zwarte Piet is ook seksisme

28-08-2014 14:22

De vijand leek bestreden. Dankzij een handjevol weldenkende Nederlanders als Quinsy Gario en Anousha N’Zume werd Zwarte Piet ontmaskerd als verderfelijk symbool van de slavernij. Maar niet te vroeg gejuicht. Er zijn nog veel meer beerputten waarin het borrelt en gist. Want ben ik nu de enige die het in de gaten heeft? Als die kwade genius in zijn rode tabberd weer komt opdagen, let dan maar eens goed op de pieten. Stiekem zijn het bijna allemaal vrouwen. Zwarte Piet richt nog veel meer kwaad aan dan verlicht Nederland in de smiezen denkt te hebben. Via dat zogenaamd onschuldige kinderfeest wordt namelijk niet alleen racisme maar vooral seksisme gepropageerd. Racisme is de gesel van de gekleurde mens van lichtgetint tot roetzwart (excusez le mot). Rampzalig genoeg, maar in Nederland gaat het altijd nog om een minderheid. Maar vrouwenonderdrukking treft per definitie de helft van de bevolking. 

Ziet Hem voortschrijden door dorpsstraten en over stadspleinen, die prins van het kwaad op zijn schimmel. Minzaam lachend en zwaaiend, hoog torent hij uit boven zijn als Zwarte Piet vermomde harem die gedienstig om hem heen dribbelt, pepernoten uitdeelt, en ondertussen de geesten van wéér een nieuwe generatie vergiftigt met het ouderwetse rollenpatroon: de man die de lakens uitdeelt en de vrouw die op zijn aanwijzingen rent en vliegt.

Onderworpenheid van de vrouw

Meer nog dan symbool van slavernij is Zwarte Piet de karikatuur van de onderworpenheid van de vrouw. Of Piet zich integraal besmeurt met roet of alleen met een paar vegen, hij blijft symbool voor onze (roomblanke) vrouwen die zich in spraytancabines in de juiste zomerkleur laten spuiten. Alleen maar zodat hun mannen zich op het strand niet voor ze hoeven te schamen.

Wat moet een oude schijnheiligman trouwens met zoveel vrouwen om zich heen? Driemaal raden. Steekt hij een rimpelig handje toe als zijn ‘meisjes’ in de kleedkamer de metamorfose tot Piet ondergaan? Wat gebeurt er straks weer in speelgoedpakhuizen, wat speelt zich ‘s nachts in de pietenslaapzalen af? In Sinterklaasliedjes zitten voor goede verstaanders tal van aanwijzingen voor scabreuze taferelen verstopt. “Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint!”

Genoeg genoeg, ik moet overgeven. Vrouwenmisbruik dus en dan is uitbuiting niet ver weg. Waarom de politie niet ingrijpt? Natuurlijk omdat de politiek hem de hand boven de mijter houdt. Maar waarom zwijgt Opzij?

Inquisitie

Wat hadden we eigenlijk verwacht? Sinterklaas moet gezien zijn leeftijd de inquisitie nog hebben meegemaakt. En voor iemand hoog in de katholieke hiërarchie betekent dat medeverantwoordelijkheid. Er kleeft bloed aan zijn handen.

En nu we het toch over hem hebben: alle bellen gaan tegenwoordig rinkelen als ‘katholieke geestelijke’ in één zin wordt genoemd met ‘kindervriend.’ Wat hij met die staf van hem werkelijk uitvreet met al die ‘stoute’ kindertjes, laat zich raden.

Een Piet met vegen, maar zonder oorbellen, is weer typisch zo’n halfslachtig poldercompromis. Voor hetzelfde geld was het lichtgetint met opgeschoren kantjes en een bontkraagje geweest. We moeten het uitmesten van onze beerputten aan de Verenigde Naties overlaten, daarna staat het sein op groen voor het politiek correcte alternatief met het brandschone verleden: de Kerstman. Zijn we in een keer van die hele Piet af.

Ik zie ze al zitten: Quinsy op de ene en Anousha op de andere knie. Ho ho ho!