Politiek

SP wil per direct Miljoenennota openbaar

28-08-2014 14:49

Met updates – De SP wil dat de Miljoenennota per direct openbaar wordt gemaakt. SP-Kamerlid Ronald van Raak is in woede ontstoken nadat hij te horen kreeg hoe de embargoregeling dit jaar werkt: de Kamerfracties krijgen de stukken vrijdag voor Prinsjesdag op een beperkt aantal USB-sticks. Die zijn beveiligd met verschillende codes, ook is het niet mogelijk om de stukken uit te printen. Van Raak zegt tegen ThePostOnline: “Ik ben volledig klaar met het wantrouwen van premier Mark Rutte naar de oppositie. De Miljoenennota moet per direct openbaar worden gemaakt.”

Goed nieuws-show

Volgens Van Raak kunnen de coalitie en de loyale oppositie (D66, ChristenUnie en SGP) nu een ‘goed nieuws-show’ opvoeren. Positieve maatregelen lekken uit, de negatieve komen pas later, meent de SP’er. “Dat is dus een toneelstukje wat afbreuk doet aan de rol die de oppositie behoort te vervullen: de regering kritisch volgen op een transparante manier.” Van Raak zal Rutte vragen de stukken zo snel mogelijk openbaar te maken.

Beveiligde USB-sticks

De VVD en PvdA krijgen de vrijdag voor Prinsjesdag 5 USB-sticks, PVV, SP, CDA en D66 3, ChristenUnie, SGP en GroenLinks 2 en de Partij voor de Dieren, Groep Bontes/Van Klaveren, Van Vliet, 50+ Baay en 50+ Klein ieder 1 USB-stick. Het is niet mogelijk om de bestanden te printen, ook is het niet mogelijk om in de bestanden zelf tekst te selecteren of te kopiëren. Wel kan het het bestand gemaild worden, maar dan moet de ontvanger wel over een wachtwoord beschikken. De pers krijgt de stukken pas op Prinsjesdag.

Woensdag lekten de eerste maatregelen al uit.

Update 15.49 – Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) laat via een woordvoerder aan het ANP weten dat het Kabinet de Miljoenennota nu ‘uiteraard’ niet gaat openbaren. Volgens Financiën was het overleg met de Tweede Kamer over de manier waarop de embargostukken op 12 september aan de Kamer worden geleverd nog gaande. Financiën wil daarbij ‘zo goed mogelijk tegemoetkomen aan de wensen van het parlement’.

Update 16.18 – Wie de mail van de regering aan de Tweede Kamer leest over de embargo-regeling ziet dat Dijsselbloem ongelijk heeft als hij zegt dat er nog overleg gaande is met de Kamer.

Mail

Lees ook

Stop de Rutte-Leaks