Politiek

Conflict over lege Kromhoutkazerne duurt voort

25-08-2014 16:18

De Utrechtse Kromhoutkazerne blijft reden van zorg voor minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD). Nog steeds zijn er lege werkplekken in het gebouw terwijl Defensie twinig miljoen euro per jaar betaalt voor de huur en het onderhoud van het complex. En voorlopig is er nog geen oplossing. De Defensie Materieel Organisatie (DMO) die weigert te verhuizen van Den Haag naar Utrecht heeft een onderzoek naar de kwestie bedongen. Kosten: 30.000 euro. Dat schrijft Hennis aan de Tweede Kamer.

Drie maanden vertraging

Er bestaat een geschil over de financiering van een business case die de medezeggenschapscommissie over de verhuizing wil laten opstellen. Nu is besloten dat DMO dit onderzoek ter waarde van 30.000 euro betaalt. Hiermee is er sprake van een verdere vertraging van naar verwachting rond de drie maanden, volgens Hennis.

Miljoenen belastinggeld voor lege werkplekken

Het ministerie van Defensie heeft de afgelopen twee jaar miljoenen aan huur betaald voor honderden lege werkplekken op de gloednieuwe Utrechtse Kromhoutkazerne. Dat onthulde de Volkskrant eind juni. De bouwer van het complex, het consortium Komfort, verhuurt de kazerne tot 2035 aan Defensie en verzorgt in die periode ook het beheer en onderhoud. Het ministerie betaalt hiervoor jaarlijks circa 20 miljoen euro, ongeacht het aantal personeelsleden dat daadwerkelijk in de Kromhoutkazerne werkzaam is.