Politiek

Buma zet voorstel strafbaarstelling verheerlijking terrorisme door

25-08-2014 13:41

CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma zet zijn voorstel om de verheerlijking van terrorisme strafbaar te stellen door. Dat schrijft hij maandagmiddag in een column op ThePostOnline. Volgens minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en premier Mark Rutte kan er al tegen verheerlijking worden opgetreden. Daar is dan weinig van te merken, meent Buma: “Maar, zo is mijn vraag, als het al kan, waarom gebeurt het dan niet?” Vooralsnog krijgt Buma de handen in de Tweede Kamer niet op elkaar voor zijn voorstel van vorige week. VVD, PvdA, D66 en SP zijn tegen. Opstelten sprak over ‘gedachtepolitie’. Buma wil nu het oud-voorstel van voormalig minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) op verschillende punten aanpassen.

Drie aanpassingen

Het voorstel van Donner uit 2005 verbood niet alleen verheerlijking, maar maakte ook vergoelijken, bagatelliseren en ontkennen strafbaar. Die laatste begrippen zouden in een nieuw voorstel achterwege kunnen blijven, volgens Buma. “Het gaat immers om het actief toejuichen, en daarmee impliciet op navolging hopen. Iets dat op dit moment niet strafbaar is.” Ook wil hij dat de nieuwe wetgeving gaat om het verheerlijken van terroristische misdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid gaat ‘die nu gepleegd worden, en die op dit moment de rechtsorde schokken’. Ook moet het draaien om om het strafbaar stellen van het verheerlijken van daden van organisaties die als terroristische organisatie worden aangemerkt. In het eerste voorstel ging het om terroristische organisaties én staten. Dat laatste punt leidde tot ‘een buitengewoon ingewikkelde internationaalrechtelijke discussie’.

‘Geweld voorkomen’

Met de aanpassingen kan het wetsvoorstel dat in 2005 in de Tweede Kamer te breed werd gevonden, nu worden ingezet om het verheerlijken van terrorisme in Nederland aan te pakken, volgens Buma. “Om onze democratie en onze waarden te beschermen, en de vrijheid van meningsuiting weer te doen gebruiken waar hij voor nodig is: om geweld te voorkomen, in plaats van om geweld te laten plaatsvinden.”

Buma’s woordvoerder zegt tegen ThePostOnline dat het CDA nu de reacties van de andere partijen wil afwachten. Naar verwachting zal de Tweede Kamer binnenkort debatteren over de kwestie en de recente gebeurtenissen in onder meer de Haagse Schilderswijk.

Lees ook

Sybrand Buma – Als het al kan, waarom gebeurt het dan niet?