Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: PvdA op links zwakker dan VVD op rechts

24-08-2014 10:01

De verschuivingen deze week zijn beperkt. Dat is een normaal proces na een periode met heftige verschuivingen. Door de stijging van 1 zetel van het CDA en de daling van 1 van D66 staat deze partij voor het eerst sinds het voorjaar van 2010 weer op de 2e plaats. Bij de kleinere partijen zien we dat de Partij voor de Dieren 1 minder scoort (maar toch nog steeds op duidelijke winst staat). 50PLUS scoort 1 zetel meer (nu 2).

dehond-24-8In de analyse van vandaag (pdf) is een relatie gelegd tussen de plaatsing van de kiezer op de rechts-links schaal en de stemkeuze.

Daaruit is goed te zien dat de positie van de PvdA aan de linkerkant van het electorale spectrum duidelijk zwakker is dan die van de VVD aan de rechterkant van het electorale spectrum. De omvang van de groep kiezers die zich links van het midden plaatsen is daarbij ook nog kleiner dan de groep kiezers die zich rechts van het midden plaatsen (35 procent tegen 41 procent).

IS en defensie

In het onderzoek van vandaag zijn ook nog vragen opgenomen over de reactie op de dreiging van IS in Nederland, de mogelijke aanpak en de gedachten rondom het defensiebudget. Ten slotte nog een aantal vragen over de steun aan de groenten- en fruit-telers in relatie tot de boycot van Rusland.

IS-28-8