Politiek

Voorzitter Tweede Kamer zegt ‘sorry!’ tegen Bond van Antifascisten wegens kwetsende toespraak Indië-herdenking

22-08-2014 13:26

De voorzitter van de Tweede Kamer, Anouschka van Miltenburg, heeft haar excuses aangeboden aan de Bond van Antifascisten (AFVN) voor een door haar voorgelezen toespraak tijdens de Indië-herdenking in de Tweede Kamer vorige week. Dit meldt de AFVN in een persbericht.

Van Miltenburg prees in haar toespraak de veteranen van de ‘koloniale Indië-oorlog’ die ‘allemaal naar eer en geweten hebben gestreden voor de vrijheid en veiligheid van anderen’. Ook stelde Van Miltenburg de bevrijders van Europa in 1945 op één lijn met de Nederlandse militairen in de ‘koloniale Indië-oorlog’.

Dit schoot de AFVN in het verkeerde keelgat. Volgens AFVN-voorzitter professor Kees van der Pijl was dit ‘een verdraaiing van de geschiedenis’.

Van der Pijl: “In deze vuile oorlog met excessen als kapitein Westerling en Rawagede streden de 100.000 Nederlandse militairen juist tégen de vrijheid en veiligheid van de Indonesiërs. Ongeveer 40.000 Indonesische vrijheidsstrijders kwamen daarbij om, plus nog eens minstens 100.000 niet-strijdende burgers. Bovendien ging mevrouw Van Miltenburg geheel voorbij aan de Indische Holocaust tijdens de oorlog, de weinig bekende dood van minstens 3 miljoen Indonesiërs.”

Van Miltenburg schrijft in haar excuusbrief: “Niet omdat ik de bevrijders van de Tweede Wereldoorlog op één lijn wil stellen met de Nederlandse onderdrukkingsoorlog, maar omdat het een geschiedenis is waarbij het ene uit het andere voorkomt, waarbij gebeurtenissen onlosmakelijk met elkaar zijn verknoopt. Ik heb geen groepen willen uitsluiten. En het spijt mij als bij u die veronderstelling is ontstaan.”

De AFVN roept nu de Tweede Kamer en de regering op om excuses voor de laatste onderdrukkingsoorlog aan te bieden aan het Indonesische volk. Dit vanwege de 70-jarige oorlogsherdenking volgend jaar.