Haagse grabbelton

Bizar: Oekraïense zeelui vragen asiel aan op Caribisch Sint Eustatius

20-08-2014 16:36

Telefoontje van SP-Kamerlid Ronald van Raak. Of we wisten van het opmerkelijke verhaal van twee Oekraïense zeelui die asiel hebben aangevraagd op het Caribische eiland Sint Eustatius? Het klinkt bijna als een film. Twee Oekraïense zeemannen zitten maanden op een olietanker, verstoken van alle nieuws. Dan komen ze aan bij een klein Caribisch eiland, en horen dat er in hun land een burgeroorlog heerst. Vervolgens vragen ze asiel aan. want ze willen niet terug. Maar het is geen film, want het is dus echt gebeurd.

Al drie maanden op Caribisch eiland

De twee vluchtelingen uit Oekraïne arriveerden op Sint Eustatius toen zij op 22 mei door de schipper van een zeiljacht op het eiland werden achtergelaten. Op het eiland zit een olieterminal waar hun olietanker naartoe onderweg was. Ze sliepen op het strand en meldden zich de volgende dag bij de politie. De twee komen uit Donetsk, een stad die al maanden in handen is van pro-Russische separatisten. Vandaag vielen er tientallen doden. Inmiddels bivakkeren ze dus al drie maanden op het eiland dat zo’n 9000 kilometer van Donetsk ligt.

Asiel is nog onduidelijk

Van Raak wil nu weten hoe minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) dit gaat oplossen. “Ik ben erg benieuwd wat er met deze mensen gaat gebeuren.” Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie in De West heeft de zaak namelijk aangehouden omdat de Nederlandse overheid nog geen besluit heeft genomen of personen met de Oekraïense nationaliteit politiek asiel in Nederland kunnen krijgen.

Lees ook

Zeelui uit Oekraïne vragen asiel aan op Statia