Politiek

Nederlandse artsen roepen op tot veroordeling van Israel in Gaza-conflict

18-08-2014 11:54

Een vredesbrief voor de Palestijnse bevolking in Gaza

Een oproep aan Mark Rutte, minister-president van het Koninkrijk der Nederland om het afslachten van onschuldige bewoners van Gaza te veroordelen en om de voortdurende belegering van Gaza op te heffen. 

 

De medische gemeenschap kan niet langer blijven toekijken en wachten terwijl onschuldige en weerloze Palestijnse burgers worden afgeslacht en beroofd van medische zorg door gerichte aanvallen op ziekenhuizen, medisch personeel en hun schaarse apparatuur en middelen.

Dit is het moment om met z’n allen deze felle aanval te veroordelen. Grote revoluties zoals de afschaffing van de slavernij, van de apartheid in Zuid-Afrika en de dekolonisatie van India in gang gezet door de strijd van Ghandi, zijn allemaal het gevolg van de wereldwijde publieke bewustwording en de vreedzame burgerlijke weerstand.

Moedige brief

Op 23 juli 2014 jongstleden hebben een aantal collega’s uit Italië, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen een moedige brief gepubliceerd. Wij willen in navolging van hen de volgende verklaring doen ter ondersteuning van de bevolking van Gaza.

Vele jaren van socio-economische isolatie en repressie hebben recent geresulteerd in wat de derde omvangrijke militaire aanval tegen de weerloze bevolking van Gaza sinds 2008 bleek. Collega’s dringen er in de brief op aan deze excessieve Israëlische militaire agressie in de Gazastrook, die inmiddels het leven van duizenden Palestijnse burgers heeft gekost, te veroordelen.

Onevenredige aanval

Het dient duidelijk te zijn dat wij alle burgerslachtoffers betrueren, aan zowel Palestijnse als Israëlische zijde. Echter, het aantal burgerslachtoffers gaat alle verhoudingen te buiten: met 3 dodelijke burger slachtoffers aan Israëlische kant versus meer dan 1.950 doden en 10.000 gewonden Palestijnse burgers (tot 10 augustus). Ervan uitgaande dat veel Palestijnse burgerslachtoffers nog steeds bedolven zijn onder verwoeste gebouwen, zal het aantal slachtoffers zeker een onderschatting zijn.

De totaal onevenredige aanval heeft geresulteerd in een schrijnende humanitaire crisis in Gaza, die met de minuut verslechtert. Als artsen, maar ook als mensen, kunnen we niet anders dan met gans ons hart het gebruik van niet-aflatend en buitensporig militair geweld tegen de gevangen en  weerloze burgers van Gaza te veroordelen.

Wij hebben grote waardering voor de moed van The Lancet om de humanitaire crisis in Gaza aan te stippen door een dergelijk kritische, maar waarheidsgetrouwe brief te publiceren en daarmee een ethische discussie over het onderwerp te initiëren in de medische wereld.

Scholen en ziekenhuizen

Wij zijn het ten zeerste oneens met critici die beweren dat een medisch tijdschrift niet het juiste gremium is voor deze discussie. Oorlog, bezetting, socio-economische isolatie en repressie hebben verwoestende gevolgen op de gezondheid en het welzijn van mensen. Deze mensen verdienen wereldwijde aandacht van artsen. Het is onze morele plicht als artsen om de onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden aan beide kanten te ondersteunen, daar wij de plicht hebben de gezondheid en het welzijn van mensen over de hele wereld te verbeteren.

Ondertussen worden in Gaza ziekenhuizen, scholen en andere veilig gewaande gebouwen vernietigd. Het voorwendsel dat deze schuilplaatsen worden gebruikt door militanten van Hamas bleek herhaaldelijk onwaar te zijn, maar wordt toch steeds gebruikt als een dekmantel voor de koelbloedige aanvallen op onschuldige burgers. UNRWA-scholen bijvoorbeeld zijn drie maal achtereen fel aangevallen, waarbij tientallen vrouwen en kinderen zij gedood, ondanks het feit dat de coördinaten van de scholen minstens 17 keer zijn doorgegeven aan de Israëlische strijdkrachten.

Tirannieke en opzettelijke Israëlische agressie

De grote aantallen vermoorde kinderen en vrouwen vormen het sterkste bewijs voor de tirannieke en opzettelijke agressie van de Israëlische strijdkrachten, neerkomend op systematisch terrorisme, met als doel zo veel mogelijk pijn en treurnis te veroorzaken onder de bevolking van Gaza.

Daarom hopen wij namens de hele medische gemeenschap te spreken als we zeggen dat we niet alleen een onmiddellijke stopzetting van alle huidige en toekomstige militaire agressie tegen onschuldige burgers in Gaza eisen, maar ook eisen wij de beëindiging van het fundamentele probleem, namelijk de volgens het internationaal recht illegale en voortdurende bezetting en blokkade van Palestijnse gebieden.

 

S. Bellari is psychiater.
C. Post is internist.
M. Sekkat is internist.

 

Bij deze open brief hoort ook een petitie die inmiddels al door duizenden artsen is ondertekend.