Haagse grabbelton

Justitie-ambtenaar: ISIS is project van zionisten

13-08-2014 09:21

Met updates – Volgens Yasmina Haifi is de terreurorganisatie ISIS ‘een project van zionisten’. Dat zou blijken uit de Snowden-onthullingen. Een complottheorie die al langer de ronde doet, dat is allemaal geen nieuws. Opmerkelijk is wel dat Haifi werkt voor het ministerie van Justitie en Veiligheid als projectleider van het Nationaal Cyber Security Centrum.

haifi

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt reageert onthutst op de tweet van de ambtenaar:

Hoax van Iraans staatspersbureau

Haifi baseert zich op een verhaal dat eerder deze zomer is verspreid door het Iraans staatspersbureau INRA. Volgens de Iraniërs zou ISIS een project zijn van de Verenigde Staten en Israël. Klokkenluider Edward Snowden zou dat hebben onthuld. Uit een reconstructie van Time blijkt echter dat het een hoax is, ontsproten aan het brein van de machthebbers in Teheran. Pikant is dat de ambtenaar volgens haar Linkedin tevens woordvoerder is van het Actiecomité Herstel van Vertrouwen, lid van de ‘PvdA Scoutingscommissie’ en oud-gemeenteraadslid voor GroenLinks. De organisatie verzamelde namens bewoners van de Haagse Schilderswijk klachten over de politie. De organisatie diende een klacht in bij de Nationale Ombudsman, die besloot onlangs dat deze niet ontvankelijk was.

Update 10.04 – Berouw komt na de zonde.

 

Update 10.09 – Kamervragen. De Groep Bontes/Van Klaveren wil opheldering van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). De twee oud-PVV’ers willen weten of Haifi een gevaar voor de staatsveiligheid betekent. Ook willen ze weten welke stappen Opstelten tegen de ambtenaar zal zetten.

Update 11.30 – Het begint er op te lijken dat Haifi aan het wrijven is in een vlek: ISIS is niet islamitisch…

…en dit was niet de discussie:

Update 12.14 – Het begint nu écht een twitter-dingetje te worden. Enfin, de PvdA neemt afstand van de uitspraken van Haifi.

Update 12.56 – De Telegraaf meldt: Haifi is geschorst.

Update 13.14 – Het ministerie van Veiligheid en Justitie en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) nemen ‘volstrekt afstand’ van de uitlatingen die Haifi later verwijderde. Het ministerie bevestigt de schorsing. “Omdat haar uitlatingen rechtstreeks betrekking hebben op het werk van de NCTV, vormt dat aanleiding om haar detachering van werkzaamheden bij NCSC/NCTV met onmiddellijke ingang te beëindigen”, zo luidt de toelichting.

Update 13.31 – Haifi op Radio1 “Vrijheid van meningsuiting geldt kennelijk voor bepaalde groepen. Er wordt met twee maten gemeten. Er zijn genoeg bewijzen voor een link stussen ISIS en Israël.” Ze is nog niet op de hoogte van haar schorsing.

Update 14.46 – Het gesprek op Radio1 terugluisteren doet u hier.

Update 16.27 – De Haagse afdeling van de PvdA gaat een gesprek voeren met Haifi. Ze is is PvdA-lid en was in het verleden actief in een scoutingscommissie van de partij.  Een woordvoerder van het partijbureau van de PvdA heeft dat woensdag gemeld. De PvdA neemt ‘uiteraard’ afstand van de uitspraken van Haifi. “Het onbeschrijfelijk leed dat ISIS veroorzaakt verdient de meest krachtige veroordeling.” Het partijbureau van de PvdA wacht nu af wat het gesprek tussen de afdeling Den Haag en Haifi oplevert.

Lees ook

Time – Why Iran Believes the Militant Group ISIS Is an American Plot