Politiek

Mensen met een mening – woensdageditie

06-08-2014 19:19

“Zo zou ik het niet noemen. Het was geen spelletje meer. De islam beïnvloedt wel degelijk het leven in Nederland. Tot de moord op Theo van Gogh was mijn toon beschrijvend geweest, daarna besefte ik dat alleen elegante stukjes schrijven niet genoeg was, ik moest duidelijker aan de bel trekken. Ik ben best bereid te stoppen met uitleggen wat de islam werkelijk is. Maar dan moeten die anderen ook stoppen met liegen over wat de islam werkelijk is.”

PVV-Europarlementariër en arabist Hans Jansen in de Volkskrant op de vraag of hij is geradicaliseerd na de moord op Theo van Gogh.

 

“Hij zei: ‘Wat wil je nou? Dat al onze kinderen het normaal vinden? Dat kan toch niet! Wil je dat onze kinderen homo worden?”

Ahmed Marcouch werd op een terrasje aangesproken door een verhitte Marokkaanse moslim.

 

“Maar die agent stond met zijn wapenstok tegen hem aan en zei: ‘Laat alles maar zakken.’ Hij stond met zijn broek op de knietjes. De tape van het buffet vonden ze ook en hij had er nog één, die hij onder bedreiging moest afgeven.”

De cameraman van Rob Geus dacht de Spaanse politie te slim af te zijn door een opname met een geheime camera in zijn onderbroek te verstoppen. Hij kwam van een koude kermis thuis.

 

“Vanuit Engeland keek ik met waardering en ontroering naar de wijze waarop Nederland uiting gaf aan collectieve rouw. En tegelijk besefte ik: Nederland is definitief een post-christelijk land geworden. Ook zonder het geloof zijn er rituelen waarin mensen uiting kunnen geven aan hun boosheid en verdriet.”

Predikant Joost Röselaers schrijft in de Volkskrant over de rituelen bij de tocht met lijkwagens voor de slachtoffers van MH17. hij heeft veel waardering hoe men op een seculiere manier toch waardigheid wist te betrachten, maar mist “het besef dat leven en dood een mysterie zijn”.

 

“Na biedingen uit China en Saoedi-Arabië is het rustig geworden rondom Tjaronn. Iets wat ik eigenlijk niet begrijp. Die jongen kan in elke Eredivisieploeg moeiteloos mee. Sterker nog, ik vind Chery op dit moment Nederlands elftal-waardig. Maar wie ben ik? Ik ga hier over de reclameborden… Toch denk ik dat Tjaronn niet zal misstaaan in de Nederlandse top. We kunnen niet uitsluiten dat de interesse opnieuw op gang komt”

Hans Nijland zegt “niemand is te koop”, maar bedoelt eigenlijk: “kijk vooral in onze etalage”. (VI)

 

“Die jongen was al twee keer uitgeleend in Engeland. Aan een club in de tweede en een in de derde divisie. Hij speelde alleen maar tegen kerels van twee meter met één voortand.”

Cambuur Leeuwarden huurt talent Rusnák van Manchester City. Voorzitter Gerard van den Belt legt uit waarom het talent voor zijn club koos. (AD)

 

“De afgelopen periode viel ons al op dat de columns van Youp weinig meer te bieden hebben. Niet zelden loopt het uit op een eenzijdige scheldkanonnade. Youp (die zichzelf altijd zo geestig vindt) is kennelijk vergeten dat schelden de meest gemakzuchtige vorm van ‘humor’ is. Nu dreigt hij te vertrekken als het Telegraafconcern NRC zou kopen. Gezien het bovenstaande geen verlies. Maar het treurige is dat hijzelf met al zijn wekelijkse gescheld meer ranzigheid de wereld in heeft geholpen dan De Telegraaf ooit bij elkaar krijgt. Ook opmerkelijk: Youp zegt helemaal niets over NRC-eigenaar Egeria, terwijl dat toch de zakkenvullers zijn die mooie mediabedrijven naar de filistijnen helpen. Je kunt als krant een stuk slechter zitten dan bij een mediaconcern als Telegraaf Media Groep. Of is de memorie van de NRC– journalisten en Youp zó kort dat het feit dat ze een paar jaar geleden smadelijk geript zijn, verdrongen is? Ik blijf NRC lezen (want anders dan Youp scheer ik een krant niet over één lijn met een scribent). Heel soms lees ik ook De Telegraaf (echt geen schande hoor). Maar als Youp binnenkort niet langer op de Achterpagina staat, zal ik er geen traan om laten.”

Ingezonden brief van Eduard van Tol in NRC Handelsblad over Youp van het Hek die dreigt de krant te verlaten wanneer deze in handen van de Telegraaf Media Groep (TMG) komt.