Opinie

JOVD: Nederland moet de voor Rusland bestemde vliegdekschepen kopen

05-08-2014 15:40

De Franse president Francois Hollande zit in een moeilijk parket. De economie van zijn land wil er maar niet bovenop komen, de Franse werkloosheid is met ruim 10 procent onveranderd hoog en de populariteit van hemzelf en zijn partij is niet om over naar huis te schrijven. Onlangs is de situatie voor Hollande nog een stukje erger geworden. Binnen en buiten Frankrijk gaan er stemmen op om de verkoop van twee helikoptervliegdekschepen aan Rusland te stoppen. 

De Parti Socialiste van Hollande heeft een sterke band met de Franse vakbonden. Deze vakbonden hebben duidelijk gemaakt dat de bouw en verkoop van de schepen aan Rusland gewoon door moet gaan. Met een werkloosheid van 10 procent is het voor hen namelijk niet te verkopen om de duizend Franse banen, die van de bouw van de schepen afhankelijk zijn, op de tocht te zetten. Ook de bijna 1,2 miljard euro die de Russen voor de schepen betalen kan Frankrijk momenteel goed gebruiken. Hollande had dus, mede onder druk van de vakbonden, een duidelijke missie toen hij naar de EU-top over sancties tegen Rusland ging: géén wapenembargo voor bestaande contracten.

Destabilisering Oost-Europa door Rusland

Hollande slaagde in zijn missie, mede doordat hij niet de enige was die veel te verliezen had bij een volledig wapenembargo. Ook het Verenigd Koninkrijk en een aantal Oost-Europese landen hebben er namelijk groot belang bij dat bestaande contracten gecontinueerd worden. Toch wringt de schoen. Rusland gedraagt zich op het moment namelijk niet als een goede bondgenoot. Integendeel, Rusland destabiliseert Oost-Europa en annexeerde illegaal grondgebied van een soeverein land.

Het wringen van de schoen wordt nog wat pijnlijker als we beseffen wat de specifieke kwaliteitseisen van deze ‘Mistral-schepen’ zijn. Deze aanvalsschepen zijn namelijk uitstekend geschikt om in korte tijd bijna vijfhonderd militairen en tientallen pantserwagens aan land te zetten, per schip. Dit is nou niet bepaald een kwaliteit waarmee de Russische president Poetin momenteel te vertrouwen is. Dat heeft hij met de invasie en annexatie van de Krim wel bewezen.

Glasheldere bedoelingen Poetin

De verkoop van deze schepen aan Rusland kan én mag niet doorgaan. Rusland verdient het simpelweg niet om twee vliegdekschepen van de hoogste kwaliteit in bezit te krijgen. Het land betoont zich een onbetrouwbare partner bij de repatriëring van de bijna tweehonderd Nederlandse slachtoffers van het neerhalen van vlucht MH17. Dit terwijl deze vlucht niet neergehaald zou zijn als Poetin Oost-Oekraïne met rust had gelaten. Rusland verdient ernstige strafmaatregelen, dat is duidelijk.

Het zou daarom een wijs besluit zijn van Nederland om de twee schepen van Frankrijk over te kopen. Het kabinet zou daarmee ten eerste aantonen dat het bereid is daad bij woord te voegen. Rutte heeft Poetin in een telefoongesprek vlak na de aanslag op vlucht MH17 duidelijk gemaakt dat de Russische president een laatste kans had om zijn bedoelingen kenbaar te maken. De bedoelingen van Poetin zijn twee weken later glashelder: repatriëring van de slachtoffers en een onafhankelijk onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 horen daar niet bij.

Unieke kans voor Rutte

Rutte heeft nu de unieke kans om een “intens telefoongesprek” te laten opvolgen door intense actie. Het overkopen van de Mistral-vliegdekschepen zou een flinke slag toedienen aan de ambities van Poetin. De Russische vloot beschikt op het moment namelijk over slechts één vliegdekschip. Dat is niet genoeg om Poetins Groot-Russische ambities te bereiken. Tevens heeft de Russische vloot de Franse technologie nodig om de beoogde volgende twee Mistral-schepen zelf te bouwen.

Uiteraard is de aanschafprijs van de twee vliegdekschepen hoog. De schepen zijn echter elke euro waard. De Nederlandse defensie komt zo ten eerste weer een stap dichter bij de NAVO-norm van 2 procent , wat internationaal een zeer sterk signaal zou zijn. De schepen passen daarnaast prima in de Nederlandse marine. Illustratief daarvoor is dat de Koninklijke Marine met de ‘Zr. Ms.  Johan de Witt’ en de ‘Zr. Ms. Rotterdam’ al twee vergelijkbare schepen in bezit heeft.

Ook is het overnemen van de schepen een gigantische versterking van het bondgenootschap met Frankrijk en een versterking van de NAVO als geheel. Nederland kan met deze actie aangeven dat zij bereid is een bondgenoot uit de brand te helpen en om te investeren in Europese vrede en veiligheid.

Voorkomen machteloze situaties

Tot slot worden machteloze situaties in de toekomst voorkomen. In mei van dit jaar was de Koninklijke Marine bijvoorbeeld niet in staat om een Russische vloot in Nederlandse wateren van escorte te voorzien. Door onze bondgenoten werd hier schande van gesproken. Waar de krijgsmacht de afgelopen decennia tot op het bot toe is uitgekleed, hebben de afgelopen maanden aangetoond dat een krijgsmacht nooit een overbodige luxe is.

Nederland kan daarnaast met het overkopen van de Mistral-schepen aantonen dat zij zeer ontevreden is over het Russische optreden in Oost-Oekraïne. De aankoop van de voor Rusland bestemde Mistral-schepen zou een zet van formaat zijn, waar Poetin nog jaren van moet bekomen.

 

(foto: DCNS Group)