Politiek

Ondertussen in Amsterdam

03-08-2014 19:49

Meer dan 1000 betogers tegen het geweld in Gaza hebben zondagmiddag een protestmars door de straten van Amsterdam gehouden. De stoet vertrok rond 16.30 uur vanaf het Museumplein en kwam daar tegen 18.30 weer aan. De politie was nadrukkelijk aanwezig en begeleidde de mars. Grote incidenten deden zich niet voor.

Vooraan in de stoet hielden betogers een spandoek vast met daarop de tekst “Stop de aanval op Gaza”.

Ze riepen leuzen, zoals “Netanyahu moordenaar”, “Free free Palestine” en “Wij zijn allemaal Palestijnen”.

Ze droegen T-shirts met de tekst “Stand up for Palestine“.

Andere protestborden hadden teksten als “Timmermans stop de apartheid nu” en “Vrijheid voor Palestina”.

Ook was er kritiek op de media: “NOS stop met witwassen IsraĆ«lische apartheid” en “Propagandazender NOS shame on you“, viel er te lezen. Anderen riepen “Shame on you AT5“.

Om hun boodschap kracht bij te zetten gingen betogers twee keer ‘voor dood’ op de grond liggen. Uit speakers klonk het geluid van kindergehuil.

De betogers hadden zich voorafgaand aan de protestmars verzameld op het Museumplein. Op het plein waren grafstenen opgehangen met daarop foto’s van omgekomen kinderen en jongeren. Betogers legden er bloemen en knuffels bij. Ook daar lieten betogers zich op een gegeven moment voor dood neervallen, dit keer onder het geluid van vallende bommen en kindergehuil.

Volgens een politiewoordvoerster verliep het protest zonder grote incidenten. Wel zijn er twee aanhoudingen verricht. Een daarvan was vlak voor het einde.

Onder enkele betogers liepen de gemoederen even op bij het zien van een busje van de NOS. Een betoger schopte tegen het busje en werd toen gearresteerd.

Een andere betoger werd voorafgaand aan de demonstratie gearresteerd tijdens een controle op spullen die demonstranten bij zich hadden.

De betoger wilde de vlag die hij bij zich had, niet laten zien, aldus de woordvoerster.

De organisatie sprak na afloop van een “vreedzaam” protest.

Anp

Zie ook de Twitter-timeline van @chrisaalberts.