Politiek

Anja Meulenbelt zegt SP-lidmaatschap op

02-08-2014 19:00

Update: extra toevoeging van Meulenbelt op haar weblog: “Ik werk al twintig jaar in de Gazastrook, en schreef verschillende boeken over Palestina/Israel. De laatste heet ‘Oorlog als er vrede dreigt’.

Eén van de bekendste tegenstanders van het Israëlische Palestina-beleid binnen de Socialistische Partij, Anja Meulenbelt, heeft haar SP-lidmaatschap opgezegd. Dit meldt Meulenbelt op haar eigen weblog. Volgens Meulenbelt sprak de SP zich de afgelopen tijd te weinig uit tegen de militaire acties van Israel in Gaza. 

Meulenbelt schrijft dat ze ‘notabene’ lid is geworden van de SP ‘omdat ze een goed Palestina/Israël standpunt hadden’. Maar ‘toen er opnieuw een gruwelijke aanval op Gaza werd gepleegd deed de SP helemaal niets’.

Zaterdag verscheen er weliswaar een stuk van SP-politici op de SP-website over de aanvallen op Gaza waarmee Meulenbelt het wel eens is, maar dat is volgens het kersvere ex-lid ‘drie weken te laat’.

Anja Meulenbelt was voor de SP lid van de Eerste Kamer van 2003 tot en met 2011.

SP en Palestina

De SP staat traditioneel aan de kant van Palestina in het Israel-Palestina-conflict en streeft naar een tweestatenoplossing.

De SP is ook tegen het boycotten van Hamas wat, volgens de SP, ‘een door het Palestijnse volk democratisch gekozen regering is’.

In het verleden veroorzaakte onder andere het meelopen aan een pro-Palestina-demonstratie van SP-Kamerlid Harry van Bommel ophef omdat er tijdens de demonstratie ‘Hamas, Hamas, Joden aan het gas’ werd gescandeerd.