Politiek

Defensie ging in de fout bij diefstal pantserwagen

01-08-2014 15:07

De man die eind juni een pantservoertuig – een YPR – op de Johannes Postkazerne in Havelte buitmaakte, is door de hoofdpoort naar buiten gereden. Uit een intern onderzoek van Defensie is intussen gebleken dat het wachtpersoneel zich niet aan de geldende procedures heeft gehouden. Dat schrijft minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) vrijdag aan de Tweede Kamer.

YPR start zonder sleutel

De man is via het hekwerk het kazerneterrein opgekomen. vervolgens heeft hij zich toegang tot een YPR geforceerd. Vervolgens wist hij het pantservoertuig te starten. Dat kan zonder sleutel, wel zijn bepaalde handelingen nodig om het gevaarte aan de praat te krijgen. De vraag hoe de bestuurder aan deze kennis van een YPR komt, maakt deel uit van het lopende onderzoek, aldus Hennis.

Volgens Hennis was het die dag druk op de kazerne met veel in- en uitgaand verkeer vanwege Veteranendag in Den Haag. Maar dat de bewaking de fout in is gegaan is volgens haar evident: “De YPR had dus zeker niet zonder meer naar buiten mogen rijden.”

Geen wapens aan boord

Het strafrechtelijk onderzoek dat onder leiding van het Openbaar Ministerie door de Koninklijke Marechaussee wordt uitgevoerd is nog niet afgerond.  De man werd aangehouden op een parkeerplaats aan de A28. Er waren geen ‘wapensystemen’ aan boord van het voertuig.

Rijles: zo bestuurt u een YPR

http://youtu.be/5Z_GTTHRklo

Lees ook

Man gaat joyriden met pantservoertuig