Politiek

Twee verdachten opgepakt na anti-joodse demonstratie Den Haag

31-07-2014 10:01

Het Openbaar Ministerie heeft samen met de politie en twee tolken de beelden uitgekeken van de anti-joodse demonstratie die op donderdag 24 juli plaatsvond op de Haagse Hoefkade.  De twee tolken vertaalden onafhankelijk van elkaar teksten die door het OM als strafbaar worden bestempeld. Op basis van de beelden zijn er twee verdachten naar voren gekomen die volgens het OM aan deze strafbare uitlatingen gekoppeld kunnen worden. Deze twee mannen zijn in de vroege ochtend van donderdag 31 juli aangehouden.

Het gaat om een 32-jarige man uit Amsterdam en een 32-jarige jarige man uit Den Haag.  De verdenking tegen deze personen bestaat uit het in vereniging aanzetten tot geweld tegen een bevolkingsgroep wegens geloof en ras. Daarbij worden zij verdacht van groepsbelediging eveneens in vereniging gepleegd.

Burgemeester Van Aartsen (VVD) onder vuur

Het is de volgende ontwikkeling in de affaire rond de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD). Die meldde kort na de demonstratie vorige week donderdag dat er geen grenzen waren overschreden. Dat leidde tot een stroom aan kritiek uit onder meer de Tweede Kamer. Ook joodse organisaties waren boos op de burgervader. Later kwam Van Aartsen op zijn woorden terug.

Lees ook

Opinie – Waarom neemt Jozias van Aartsen een loopje met de waarheid?

Petitie tegen Van Aartsen ruim 5100 keer getekend