Politiek

PvdA bang voor ebola

31-07-2014 15:25

Roelof van Laar, lid van de Tweede Kamer voor de PvdA, wil van het kabinet weten wat het doet tegen ebola. Deze dodelijke besmettelijke ziekte slaat nu erg toe in Afrika. 

Van Laar vraagt of Nederland contact heeft gehad met de regering van de getroffen landen, de internationale organisaties en de particuliere organisaties die de ziekte bestrijden en of er vraag is naar assistentie in de strijd.

Ook wil hij weten welke mogelijkheden het kabinet ziet om een bijdrage te leveren aan het onderzoek naar en de bestrijding van de (symptomen van de) ziekte.

Hij wil tevens weten of er in de reisadviezen voor de getroffen landen informatie over ebola zal worden opgenomen.

Gezondheidsnoodtoestand

Sierra Leone heeft inmiddels extra maatregelen genomen tegen de verspreiding van de dodelijke ziekte ebola. Veiligheidstroepen moeten plaatsen waar de ziekte om zich heen grijpt afsluiten van de buitenwereld. De regering van het West-Afrikaanse land heeft daartoe een zogenoemde gezondheidsnoodtoestand uitgeroepen.

Soortgelijke maatregelen werden in buurland Liberia woensdagavond afgekondigd.

President Ernest Bai Koroma van Sierra Leone heeft een bezoek aan Washington afgezegd in verband met de crisis. Ebola heeft inmiddels meer dan 670 levens geëist in West-Afrika. Een einde aan de epidemie lijkt voorlopig niet in zicht, zeker niet nu de ziekte ook is opgedoken in de Nigeriaanse stad Lagos waar meer dan 20 miljoen mensen dicht opeen gepakt leven.

Geen reisbeperkingen

Ondanks dat zijn reisbeperkingen of het sluiten van grenzen in verband met de uitbraak van ebola in West-Afrika “niet nodig”. Dat advies heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) volgens de internationale luchtvaartorganisatie IATA gegeven.

Mocht een patiënt onverhoopt in een vliegtuig komen is de kans op besmetting voor andere inzittenden klein, stelde de Internationale Luchttransport Associatie (IATA) donderdag.

De organisatie had de hulp ingeroepen van de WHO nadat er een man met een vlucht uit Liberia via Togo naar Nigeria was gevlogen. Hij overleed in Nigeria.

Verscheidene regionale luchtvaartmaatschappijen hebben alle vluchten op Sierra Leone en Liberia opgeschort.

Ondanks het feit dat de kans op het besmetten van medepassagiers klein is, bestaat er een groter risico als de patiënt zo ziek is dat deze in het vliegtuig overgeeft of diarree krijgt.

Anp