Politiek

Rutte betracht ‘terughoudendheid’ over militaire inzet

25-07-2014 11:28

Hij slikte het op tijd in maar premier Mark Rutte had bijna de media opgeroepen terughoudend te berichten over eventuele Nederlandse militaire inzet in Oekraïne. Om vervolgens te zeggen dat hij zelf terughoudend is om mededelingen daar over te doen. Hij zei dat vrijdagochtend tijdens het debat over de vervolgstappen die het Kabinet wil nemen na de aanslag op de MH17. Hoe dan ook: Rutte wil niet vooruitlopen op militaire inzet in de omgeving van de rampplek. Hij verwacht dat daar dit weekeinde een besluit over valt.

Geen direct contact met separatisten

Het Kabinet heeft geen direct contact gehad met de Oekraïense separatisten over de inzet van 40 Marechaussees. Dit contact verloopt via de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). De Marechaussee gaat hetzelfde werk doen als de overige onderzoekers die naar het gebied vertrekken: onderzoek. “Alle 63 doen ze hetzelfde werk.” De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) maakt de inschatting of het veilig is voor de Nederlandse aanwezigheid.

‘Send in the marines’

Rutte is terughoudend met de inzet van militairen omdat er een kans is dat dat provocerend werkt voor de separatisten. Het opvoeren van de beveiliging – aan beide kanten’ – zou leiden tot ‘een grotere kans op verlies van mensenlevens’.

Rutte begrijpt wel de roep om een grotere militaire inzet. “Ik denk ook weleens: send in the marines.” Een grotere militaire inzet wil Rutte niet uitsluiten, maar daar is het nu nog te vroeg voor. Het Kabinet denkt dit weekeinde meer duidelijkheid te kunnen geven over deze ‘Fase 2’.

Marechaussees lopen risico

Rutte kan de veiligheid van de Marechaussees niet garanderen. “Er is geen extractiemogelijkheid.” Iedere dag wordt er een inschatting gemaakt of de plek veilig genoeg is om te werken.

Dit bericht wordt aangevuld