Politiek

Timmermans (PvdA) veroordeelt menselijke schilden Gaza

24-07-2014 17:43

De inzet van burgers als menselijk schild en het opslaan van wapens in scholen door Palestijnse groepen in de Gazastrook wordt door het kabinet scherp veroordeeld. Verder bestaan er ‘grote zorgen’ over de snelle stijging van het aantal doden sinds Israël zijn grondoffensief in de dichtbevolkte kuststrook begon.

Staakt-het-vuren

Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) donderdag aan de Tweede Kamer. Het kabinet is verder ‘zeer bezorgd’ over een verdere escalatie van het conflict. Het kabinet dringt aan op een staakt-het-vuren, gevolgd door hervatting van de vredesonderhandelingen. De bewindsman steunt de bemiddelende rol van Egypte.

VN-school beschoten

Zeker 15 mensen zijn donderdag omgekomen en veel anderen gewond geraakt door een Israëlische beschieting van een VN-school in de Gazastrook waar veel Palestijnse vluchtelingen hun toevlucht hadden gezocht. Dat hebben de plaatselijke Palestijnse autoriteiten gemeld. Volgens Palestijnse media zijn zeker 200 mensen gewond geraakt. De school staat in Beit Hanoun het noorden van de Gazastrook. Palestijnse media melden dat de vrees bestaat dat er tientallen doden zijn.

729 Palestijnen gedood

Volgens Unwra, de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen, is geprobeerd met het Israëlische leger afspraken te maken over het vertrek van burgers, maar is dat niet gelukt. Het totale dodental aan Palestijnse zijde is donderdag opgelopen tot 729. Meer dan 140.000 Palestijnen zijn hun huis ontvlucht vanwege het al 2 weken aanhoudende geweld in de Gazastrook.

ANP