Politiek

Mensen met een mening – donderdageditie

24-07-2014 19:25

“Wij houden ons van onze kant strikt aan de normen van het volkenrecht en onze verplichtingen aan onze partners, en we verwachten dat andere landen, unies van staten en militair-politieke bondgenootschappen hetzelfde doen, al is Rusland zelf gelukkig geen lid van enig bondgenootschap. Ook dat is een waarborg van onze soevereiniteit.
Maar steeds vaker horen we op dit moment over ultimatums en sancties. Het hele begrip staatssoevereiniteit verwatert. Ongewenste regimes, landen die een onafhankelijk beleid voeren of die domweg iemands belangen in de weg staan, worden gedestabiliseerd. De werktuigen zijn de zogeheten ‘kleurenrevoluties’ of, in eenvoudige bewoordingen – overnames die van buitenaf worden aangesticht en bekostigd.”

De Russische president Vladimir Poetin tijdens zijn toespraak voor zijn Nationale Veiligheidsraad die vandaag in NRC Handelsblad staat.

 

“Als er al verdachten kunnen worden aangewezen, moeten we ons dus niet al te veel illusies maken over de mogelijkheden van het strafrecht om het vreselijke leed dat de nabestaanden is aangedaan te verzachten. Het recht op een eerlijk proces kan niet terzijde worden geschoven omdat we collectief een behoefte voelen een schuldige aan te wijzen. Hoewel in ons huidig tijdsgewricht door politici steeds vaker een beroep wordt gedaan op het strafrecht, moeten we ons realiseren dat het strafrecht hoge eisen stelt aan de bewijsvoering.”

Advocaat Gerard Spong heeft er in NRC Handelsblad weinig fiducie in dat de daders van de aanslag op de MH17 vervolgd gaan worden. Rusland kan niet vervolgd worden, het is nog maar de vraag of er sprake is van een oorlogsmisdaad en er is met de rampplek geknoeid.

 

“Er kwamen 40 kisten binnen, we zijn gewoon begonnen.”

Arie de Bruyn, leider van het identificatieteam en lid van het Landelijk Team Forensische Opsporingen (LTFO), tegen het ANP. De Bruyn gaat ervan uit dat het weken of zelfs maanden gaat duren voordat alle slachtoffers van de aanslag op de MH70 geïdentificeerd zijn.

 

“Eens even kijken… we hebben champagneglazen, een miniatuurtijgertje, zonnebrillen, sleutels, een spijkerjack, diverse kapjes van camera’s en kijk hier, een ontplofte iPhone 3. Kan dus niet tegen water.”

iPhones kunnen niet tegen Makakenvijvers, zo blijkt volgens Hielke Steggerda na onderzoek.

 

“Je wilt de problemen niet importeren. Moslims, en dus de moskeeën, zitten met de jonge jihadisten die naar Irak of Syrië willen vertrekken of terugkeren in hun maag. Maar moskeeën zijn nog te veel alleen een gebedshuis. Ze moeten veel actiever zijn, hun krachten bundelen en de jihadistische ideologie keihard afkeuren.”

Volgens Saïd Bouharrou in de Volkskrant is het bij de gebedshuizen nog een probleem dat iedereen op elkaar zit te wachten in de strijd tegen de radicalisatie.

 

“Die jongen krijgt straks een dikke knuffel van me, ik ben zo blij met hem”

Laurens ten Dam kreeg tijdens de etappe in de Tour de France een wiel van Lars Boom. Daardoor kon LTD zijn klassement redden.