Haagse grabbelton

Teeven legt Duitse oproep voor extra opvang Syriërs naast zich neer

23-07-2014 18:47

Terwijl het dag van nationale rouw is, de politiek stil ligt, de Kamer een gepland debat uitstelt en kabinet en Kamer in groten getale aanwezig waren bij de plechtigheid in Eindhoven, stuurde staatssecretaris Fred Teeven iets voor vijven een brief naar de Tweede Kamer met de mededeling dat hij niet meer Syrische vluchtelingen wil opnemen.

Duitsland wil ‘sterker signaal van solidariteit’

Duitsland riep begin deze maand andere EU-landen op om meer vluchtelingen uit Syrië op te nemen. “De wereldgemeenschap mag de Syriërs niet in de steek laten”, stond in de brief van de ministers Steinmeier (Buitenlandse Zaken) en De Maizière (Binnenlandse Zaken) aan hun ambtgenoten.Ze vroegen om een ‘sterker signaal van solidariteit’.

Teeven schrijft in de brief (PDF) die hij op 16 juli aan de Duitsers stuurde dat Nederland niet meer vluchtelingen zal opnemen. Volgens de staatssecretaris heeft Nederland sinds het begin van het conflict 4090 Syrische asielzoekers opgenomen. Ook heeft Nederland in 2013 250 Syriërs asiel verleend. In de herfst dit jaar komen daar in totaal nog eens 250 bij. Ook schrijft Teeven dat Nederland voor 83,5 miljoen euro noodhulp heeft verleend.

Lees ook

Berlijn: EU-landen, neem Syriërs op