Interview

‘Die driehonderd mannen hadden het hoe dan ook niet overleefd’

17-07-2014 10:50

Dutchbat-veteranen zijn onaangenaam verrast met de uitspraak van de rechter, die stelt dat de Nederlandse staat verantwoordelijk is voor de deportatie van driehonderd moslimmannen uit Srebrenica. Ze bekijken momenteel de mogelijkheden voor een manifestatie in Den Haag. ThePostOnline sprak met één van de initiatiefnemers, Boudewijn Kok. Hij diende zeven maanden als Dutchbatter.

 

Wat vindt u van de uitspraak van de rechter?
“De uitspraak is volkomen belachelijk. Er zijn de afgelopen jaren meerdere rechtszaken tegen ons gevoerd. Dit is een klap in ons gezicht. Wij zijn door de VN destijds net zo hard in de steek gelaten als de moeders van Srebrenica. Zij krijgen een schadevergoeding, maar als wij in therapie moeten om te verwerken wat we daar hebben meegemaakt moet dat van ons eigen geld. Nederland mag wel wat zuiniger zijn op zijn veteranen – en dan heb ik het niet alleen over Dutchbat.”

 

Wat ging er in uw ogen destijds mis?
“Wij zeiden toen al: ‘Als er iets gebeurt, krijgen we niet de steun die we nodig hebben’. Dat hebben we uiteraard met onze leidinggevenden besproken, maar er gebeurde niks. Ik zeg u dat Dutchbat juist heeft gehandeld en dat die driehonderd mannen het hoe dan ook niet hadden overleefd. Die Serviërs hadden alles in de omgeving wat ze tegenkwamen al vernietigd, de hele enclave al opgerold. U denkt toch niet dat ze dan het laatste deel niet hadden gedaan omdat er een paar Nederlandse jongens voor de poort stonden? Die driehonderd mannen hadden het hoe dan ook niet overleefd, dat weet iedereen.”

 

U gaat mogelijk een manifest in Den Haag organiseren. Met welk doel?
“De politiek moet een keer het eerlijke verhaal vertellen en zeggen wat er is misgegaan. Er wordt altijd maar omheen gedraaid. Al heb ik niet de illusie dat we alles zullen horen.”

 

Hoe gaat dat manifest eruit zien?
“Over de exacte invulling moeten we het nog hebben. We hebben gisteren veel met elkaar gesproken en iedereen is boos en gefrustreerd over de uitspraak. We moeten iets van ons laten horen, maar het is zeker niet de bedoeling dat het een chaos wordt. Het moet netjes gebeuren. Ik weet zeker dat er veel veteranen zullen aansluiten, niet alleen Dutchbatters. Wat mij betreft doen we het samen met de moeders van Srebrenica. Ik snap die mensen heel goed, zij zijn alles kwijt. Maar wij krijgen nu de schuld van iets waar we geen schuld aan hebben. Uiteindelijk zijn zowel de moeders van Srebrenica als wij het slachtoffer van de wereldpolitiek.”