Politiek

Staat aansprakelijk voor deportatie Srebrenica

16-07-2014 10:40

De Nederlandse Staat is aansprakelijk voor de deportatie van ruim driehonderd moslimmannen na de val van Srebrenica. De mannen werden op 13 juli 1995 door Dutchbat van de veilige compound weggevoerd, terwijl Dutchbat volgens de rechter had moeten weten dat de mannen gevaar liepen. Een belangrijk argument van de rechtbank, is dat de Nederlandse militaire losse identiteitspapieren vonden, op het moment dat de mannen werden weggevoerd. Dat was een signaal dat er sprake was van moordpartijen. De Nederlandse Staat wordt niet verantwoordelijk gehouden voor de enclave zelf. Het ontbreken van luchtsteun om de enclave te beschermen is niet toe te rekenen aan Nederland

Zwarte bladzijde

De val van de moslimenclave Srebrenica is een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis. Duizenden moslimmannen werden afgevoerd en vermoord, onder toeziend oog van Nederlandse militairen. In 2002 viel kabinet Kok-II na een parlementaire enquête.

Nadat in 1991 de onrust toenam in Joegoslavië, werd een jaar later een vredesmissie ingesteld door de Veiligheidsraad. Dutchbat arriveerde in 1994. In 1995 neemt de Servische legerleider Rato Mladic de enclave in na zeer gering verzet. Ruim zevenduizend moslimmannen werden afgevoerd en nooit meer gezien. Naderhand bleek het te gaan om de grootste genocide in Europa sinds WOII.

NIOD: ‘Slechte voorbereiding’

In 2002 stelt het NIOD dat de operatie slecht is voorbereid, maar dat Dutchbat weinig valt te verwijten. Elf jaar later stelt de Hoge Raad dat de Nederlandse Staat aansprakelijk is voor de dood van drie Bosnische moslims. Zij stierven nadat zij van de compound waren gestuurd.

In 2014 eisen de drie nabestaanden dat commandant van de Nederlandse militairen destijds, Thom Karreman, alsnog wordt vervolgd. Het OM gaat hier niet in mee. Nu de Nederlandse Staat alsnog aansprakelijk is gesteld, is de Staat aansprakelijk voor de schade die directe familieleden van de slachtoffers hebben geleden.

<strong>Update 11.40</strong> De Moeders van Srebrenica zijn niet tevreden met de uitspraak.

Dat zegt Munira Subasic namens de moeders. Zij vindt het een politieke beslissing en is het er niet mee eens dat Dutchbat buiten de basis niet verantwoordelijk was voor het lot van de vluchtelingen. Ze zegt aanknopingspunten te zien voor een hoger beroep.

 

ANP/TPO