Politiek

Hoe zou Hans van Baalen eruit zien in Europese klederdracht?

14-07-2014 11:12

Wanneer begon de opstand tegen Europese Unie (EU)? Deze vraag is per definitie nauwelijks te beantwoorden. We moeten eerst inventariseren hoe groot de onvrede over Europa is en vervolgens een verband aantonen tussen onvrede en allerlei mogelijke oorzaken. 

Voor eurosceptici maakt het weinig uit waar de onvrede vandaan komt, het enige wat telt is dat er onvrede is. Voor eurofielen is de onvrede echter wel een groot probleem. Hoe kan de burger gaan inzien dat Europa wel degelijk nuttig is?

Dat valt niet mee. Europees beleid is vaak nauwelijks zichtbaar. We kunnen bezwaar hebben tegen Europees immigratiebeleid, maar of er nu een Europese of nationale regeling is over immigratie, het blijven immigranten. Productvoorschriften uit Europa zien er uiteindelijk in praktische zin hetzelfde uit als productvoorschriften uit Nederland.

Onzichtbaar beleid

Zie hier het probleem van de eurofiel die Europa wil verkopen: zelfs als Europees beleid heel goed en nuttig is en brede steun onder burgers heeft, is het moeilijk dat beleid zichtbaar te maken. Er moet dus iets gedaan worden om die zichtbaarheid te genereren.

Dit is de aanleiding voor alle Europese symbolen die inmiddels hun weg naar de burger hebben gevonden. Niet alleen is er een Europese vlag: je ziet steeds vaker allerlei aankondigingen, posters en websites waarop een bijdrage van de EU wordt vermeld.

Of dit helpt is wederom niet zeker. We komen in dezelfde wetenschappelijke discussie terecht als bij de vraag waarom burgers ontevreden zijn. Het is goed mogelijk dat burgers door allerlei Europese symbolen positiever over de EU worden, maar ook sceptischer.

Europese symbolen

Welke Europese instelling heeft de meest behoefte aan symbolen? Het Europees Parlement natuurlijk: de instelling die de burger vertegenwoordigt maar die door burgers massaal wordt genegeerd. Gelukkig is er nu een oplossing: een officiële Europese sjerp voor Europarlementariërs.

Vanaf nu worden Europarlementariërs gestimuleerd om deze sjerp te dragen. De eurosceptische UKIP maakte er meteen gehakt van, maar dat is kinderachtig. Het is goed als burgers hun Europarlementariërs beter leren kennen en kennis nemen van hun standpunten. Hoe kan dat beter onder de aandacht worden gebracht dan met deze prachtige Europese sjerp?

Laten we deze sjerp verplicht stellen voor alle Europarlementariërs die pro-Europees stemmen. Veel burgers willen immers niet meer EU, maar hebben moeite om Europarlementariërs te herkennen die daar steeds weer voor zorgen. Deze sjerp zal Hans van Baalen, Marietje Schaake, Wim van de Camp en al die anderen ongetwijfeld prachtig staan.

Euroscepticus worden was nog nooit zo aantrekkelijk.

 

Voor carnaval en andere verkleedpartijen kunt u nu al uw eigen sjerp bestellen.

Chris Aalberts is auteur van Achter de PVV: waarom burgers op Geert Wilders stemmen.