Opinie

Het echte doel van Israël’s Gaza-operatie? Arabieren doden

14-07-2014 15:58

Sinds de eerste Libanonoorlog is het doden van Arabieren Israël’s voornaamste strategie geweest. De verschrikkelijke huidige oorlog in Gaza is niet anders, schrijft de Israelische journalist Gideon Levy.  

Het doel van Operatie Protective Edge is het herstellen van de kalmte. De middelen: burgers doden. De slogan van de maffia is officieel Israëlisch beleid geworden. Israël gelooft oprecht dat door het vermoorden van honderden Palestijnen in de Gazastrook de rust zal wederkeren.

Het is zinloos om de wapendepots van Hamas te vernietigen, daarvan is immers al bewezen dat herbewapenen mogelijk is. Het kapot maken van Hamas is een onrealistisch (en illegitiem) doel, een doel waar Israël niet op zit te wachten. Het is zich bewust dat een alternatief veel erger kan zijn. Dit laat slechts één optie over voor de militaire operatie: Arabieren doden, vergezeld door gejuich van de massa.

Duivelse uitvindingen

Het Israëlische defensieleger heeft al een ‘map of pain‘, een duivelse uitvinding dat de eveneens duivelse ‘bank of targets‘ vervangt en zich met een misselijkmakend tempo verspreid. Kijk naar Al Jazeera, dat in tegenstelling tot haar Arabische zusterkanaal een gebalanceerd en professioneel televisiekanaal is en zie de omvang van haar succes. Je zult het niet zien op de ‘objectieve’ Israëlische omroepen, die zoals gewoonlijk alleen openstaan voor Israëlische slachtoffers, maar op Al Jazeera zul je de hele waarheid te zien krijgen en misschien dat het zelfs jou zal schokkeren.

 

‘In tegenstelling tot Syrië of Irak heeft de bevolking in de Gazastrook niet de luxe om te vluchten’

 

De lichamen in Gaza stapelen zich op, het is de wanhopige, continue geupdate lijst massamoorden waar Israël over opschept. Waar al tientallen burgers, waarvan 24 kinderen sinds zaterdagmiddag, honderden gewonden, naast alle horror en destructie slachtoffer van zijn. Er is al een school en een ziekenhuis gebombardeerd.

Oorlogsmisdaden

Het doel is om huizen aan te vallen en geen enkele rechtvaardiging kan dit helpen: het is een oorlogsmisdaad, zelfs als de IDF zegt dat “command-and-control centers” of “conference rooms” zijn.

Toegegeven, er zijn aanvallen die veel wreder zijn dan die van Israël, maar in deze oorlog, een oorlog die bestaat uit niets anders dan wederzijdse aanvallen op burgers – de olifant versus de vlieg -, zijn er niet eens vluchtelingen. In tegenstelling tot Syrië of Irak heeft de bevolking in de Gazastrook niet de luxe om te vluchten. Uit een kooi valt immers niet te ontsnappen.

Strategie

Sinds de eerste Libanonoorlog van meer dan dertig jaar geleden is het doden van Arabieren Israël’s voornaamste strategie geweest. De verschrikkelijke huidige oorlog in Gaza is niet anders. Het IDF voert geen oorlog tegen legers, burgers zijn het voornaamste doel. Zoals iedereen weet zijn Arabieren slechts geboren om te doden en om gedood te worden. Verder hebben ze geen ander doel in het leven en daarom vermoord Israël hen.

 

‘Het IDF kan niet beweren dat ze niet de intentie hebben om onschuldige burgers pijn te doen’

 

Natuurlijk moet je ook verontwaardigd zijn over de modus operandi van Hamas: ze richten niet alleen hun raketten op openbare ruimtes, vallen Israël niet alleen van binnenuit aan – hoewel er misschien geen alternatieven zijn gezien de drukte in de Gazastrook – maar laat ook de bevolking van Gaza kwetsbaar tegen de wrede aanvallen van Israël zonder ook maar een enkele sirene of schuilkelder neer te zetten. Dat is crimineel.

Vrouwen en kinderen

Maar het maakt de barrage van de Israel Air Force niet minder crimineel, vanwege zowel het resultaat als de intentie. Er is niet één woning in de Gazastrook waar er geen vrouwen en kinderen wonen. Het IDF kan daarom niet beweren dat ze niet de intentie hebben om onschuldige burgers pijn te doen.

Als de recente afbraak van de woning van een terrorist op de Westoever nog voor een zwak protest zorgde, worden er nu tientallen woningen, samen met de inzittenden, gesloopt.

Gepensioneerde generaals en commentatoren in actieve dienst beconcurreren elkaar met een monsterlijk voorstel: “If we kill their families, that will frighten them,” legde Majoor-Generaal Oren Shachor zonder te fronsen uit.
We must create a situation such that when they come out of their burrows, they won’t recognize Gaza,” zeiden anderen schaamteloos en zonder twijfel. Op naar het volgende Goldstone-onderzoek.

Verachtelijk en vreselijk

Een oorlog zonder doel valt onder de meest verachtelijke oorlogen; het opzettelijk richten op burgers valt onder de meest vreselijke middelen. Er is natuurlijk nu ook terreur in Israël, maar het is onwaarschijnlijk dat er ook maar een enkele Israëliër is die zich kan voorstellen hoe het leven is voor de 1,8 miljoen mensen die in de Gazastrook wonen. Voor hen was het leven al miserabel, nu is het complete horror.

De Gazastrook is geen “wespennest”, het is een wanhopige provincie. Ondanks de bangmakerij is Hamas bepaald geen leger. Als ze echt zo’n geavanceerd tunnelnetwerk hebben, zoals men beweert, waarom bouwen ze dan niet Tel Aviv’s spoorvervoersystemen?

De 1.000 sortie en de 1.000 tonnen explosieven zijn bijna bereikt en Israël wacht nog op een ‘overwinningsfoto’ die ze al in handen hebben: “Dood aan de Arabieren!”

 

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in de Haaretz en is met toestemming overgenomen. 

Vertaald uit het Engels door Andrew Visser.

CC-Foto: Soppakanuuna.