PVV sluipt de PvdA binnen: weg met de multiculturele dialoog

12-07-2014 15:33

De Bredase PvdA’er Jamal Nouhi deed deze week een aantal uitspraken over homo’s. Grote consternatie, want hij vindt homo’s abnormaal en vergeleek ze met pedofielen. De PvdA Breda had maar een paar uur nodig om hem uit de fractie te zetten. De PvdA gaat op die manier de PVV achterna.  

Nouhi legde nog wel uit waarom hij de gewraakte vergelijking tussen homo’s en pedofielen maakte, maar het mocht niet meer baten. Het blijven immers woorden van een conservatieve geest die homorechten onbelangrijk vindt. Of erger.

Nouhi is met voorkeursstemmen gekozen in de Bredase gemeenteraad. Wellicht had de PvdA hem liever niet in de gemeenteraadsfractie gehad, maar ook in dat geval heeft de PvdA Nouhi nog steeds zelf op de kandidatenlijst geplaatst. Hij zat al sinds 2010 in de fractie, niet sinds gisteren dus.

De fractie uit

De PvdA-verontwaardiging is hypocriet. Er zijn twee mogelijkheden: of Nouhi is nu plotseling uit de kast gekomen als intolerante homohater en dat is een grote verrassing voor de Bredase PvdA. Of Nouhi stond binnenskamers al bekend als uiterst conservatief.

Over de eerste mogelijkheid kunnen we kort zijn. Als Nouhi deze week plotseling intolerant is geworden, zou de PvdA dat in haar laffe verklaring ongetwijfeld hebben gemeld. Bijvoorbeeld dat Nouhi eerder een voorbeeldfunctie had in het openlijk bespreken van homoseksualiteit binnen de Marokkaanse gemeenschap. Dit alles zou een aannemelijke reden zijn waarom de PvdA onaangenaam verrast is en waarom zij zo snel mogelijk van Nouhi af wil.

Conservatieve geest

De tweede mogelijkheid ligt veel meer voor de hand: Nouhi is een conservatieve geest en de PvdA vond dat geen beletsel om hem gemeenteraadslid te maken. De PvdA is precies wat Nouhi zegt: een diverse partij waarbinnen zeer diverse standpunten aanwezig zijn en dus ook het idee dat homo’s weinig waard zijn.

Nouhi is niet de enige allochtoon in Nederland die een negatief beeld van homo’s heeft. De vraag voor progressieve PvdA-geesten is: hoe kun je ervoor zorgen dat deze conservatieve geesten positiever over de roze medemens gaan denken? De PvdA geeft ons al jaren het goede antwoord: zij gaan de dialoog aan met andersdenkenden en geven het allemaal wat tijd.

Voor het hoofd stoten

Nouhi zegt al zoiets: het heeft geen zin om in Marokko steeds mensen voor het hoofd te stoten met boodschappen over de acceptatie van homo’s. Dat werkt niet en velen weten dat: ook in Nederland was de homoacceptatie niet in een paar weken geregeld. Er ging decennialange strijd aan vooraf. Conservatieve allochtonen hebben ook hun tijd nodig, ongeacht of autochtonen hen die tijd gunnen.

Tot deze week leek het erop dat de PvdA dit begreep. Homorechten zijn een zaak van de lange adem en vereisen eindeloze gesprekken en veel geduld. Een openbare terechtwijzing dat ‘dit soort standpunten niet kunnen’ zal niet helpen. Niemand zal onder dwang zijn mening wijzigen en dus moet men stapje voor stapje daartoe worden verleid. Kennelijk ook Nouhi zelf.

De zaak-Nouhi laat echter zien dat de PvdA deze werkwijze heeft opgegeven. Als je iets onaardigs over homo’s zegt en het komt ook nog in de media, hebben ze geen dialoog meer nodig. Dan deug je niet en dat flikker je maar op. De PVV sluipt de PvdA langzaam binnen.

 

Chris Aalberts is auteur van Achter de PVV: waarom burgers op Geert Wilders stemmen.