Politiek

PvdA-raadslid Breda Jamal Nouhi uit fractie gezet

10-07-2014 12:54

Met updates – Opmerkelijke reactie van Jamal Nouhi, PvdA-raadslid te Breda, op de eis van Human Right Watch (HRW) om de veroordeling van homo’s in Marokko te stoppen. De mensenrechtenorganisatie is gekant tegen de anti-homowetgeving in Marokko. Vorige week werden daar zes homoseksuelen veroordeeld in hoger beroep. Volgens de sociaal-democraat probeert de organisatie het ‘abnormale’ te promoten. Ook hekelt hij de constante bemoeienis met de Marokkaanse ‘staatsreligie’; de ‘constant Foreigh interference with our State Religion’. Aan het eind van de middag zette de PvdA hem uit de fractie.

Update 17.27 – PvdA zet Nouhi uit fractie.

“De Bredase PvdA-fractie stelt vast dat het raadslid Jamal Nouhi niet langer deel uit kan maken van de fractie. Deze vaststelling volgt op uitspraken van Nouhi op een internetplatform over een verklaring van Human Rights Watch over homorechten in Marokko.     De PvdA-fractie in Breda stelt vast dat de uitspraken van Nouhi lijnrecht tegenover het gedachtegoed van de PvdA staan. Daarom kan de heer Nouhi geen deel meer uitmaken van de fractie. De fractievoorzitter Henk van der Velde heeft met Jamal Nouhi een gesprek gevoerd en hem deze conclusie medegedeeld. Het afdelingsbestuur vraagt het landelijk partijbureau de terugroepingsprocedure te starten, die moet leiden tot de formele stap van het uittreden van Jamal Nouhi uit de fractie.”

Update 17.13 – Verklaring Nouhi: “Ik heb er nooit de bedoeling mee gehad om homo`s te willen krenken wel heb ik aandacht willen vestigen op de werkwijze van HRW. (-) Ik heb de choquerende vergelijking tussen pedofilie en homoseksualiteit gemaakt met als doel mensen een spiegel voor te houden.”

De aanleiding voor de controverse was dit artikel waar in de reacties Nouhi onder meer het volgende zegt:

“Promote everything abnormal until it becomes normal, denigrate traditional values as ‘old fashioned’ and oppressive, works everytime.”

Ook vergelijkt het PvdA-raadslid homorechten met rechten voor pedofielen. Nouhi zegt de uitspraken op eigen titel te doen:

Nouhi

Update 13.13 – De PvdA Breda neemt afstand van de uitspraken van haar raadslid:

Fractievoorzitter Henk van der Velde zegt tegen ThePostOnline:

“Ik ben een half uur geleden met deze uitspraken geconfronteerd. Ik ben daardoor geschokt. Maar ik moet moet Jamal Nouhi eerst spreken. Op de meest kort mogelijke termijn.”

 

Het landelijk PvdA-standpunt over homo-emancipatie vindt u hier.

Update 14.14 – PvdA Kamerlid Ahmed Marcouch wil dat Nouhi zijn uitspraken terugneemt. Volgens hem is er geen ruimte voor ‘Putin’s’ binnen de PvdA.

Update 16.17 – COC Nederland noemt de uitspraken van Nouhi ‘onbestaanbaar’. “Het is bizar dat juist een PvdA-raadslid deze uitspraken doet. De PvdA presenteert zich al jaren als voorvechter van LHBT-rechten”, aldus een woordvoerder. Fractievoorzitter Van der Velde zegt tegen ThePostOnline rond 17.00 uur met een verklaring te zullen komen.

Update 17.03 – Ironisch genoeg deed Nouhi op 28 maart aangifte tegen Geert Wilders wegens groepsbelediging.

aangifte

Tip of the hat voor Nadia Berberella.

Lees ook

HRW – Morocco: Homosexuality Convictions Upheld