Politiek

Burgemeester Purmerend maakt zich ‘zorgen’ om reacties op komst islamitische school

09-07-2014 16:43

Burgemeester Don Bijl (VVD) van Pumerend zegt zich zorgen te maken om de houding van sommige burgers rondom de komst van een islamitische school. Woensdag schreef hij een open brief aan zijn burgers waarin hij zijn zorgen uitte, meldt RTV Noord Holland

De gemeente Purmerend is grondwettelijk verplicht mee te werken aan de oprichting van een islamitische school als deze school voldoet aan alle oprichtingseisen van het speciaal onderwijs.

Ondanks het feit dat niet alle burgers even gelukkig lijken te zijn over dit ‘speciale onderwijs’ in hun buurt, zullen ze toch moeten proberen er samen uit te komen, zo laat de brief van de burgemeester zich samenvatten.

Bovendien verdenkt de burgemeester enkele inwoners er van het debat met verkeerde argumenten te voeren. Zo zeggen burgers tegen de komst van de school te zijn omdat ze ‘vrezen voor verkeersdrukte’ maar de burgemeester denkt dat dit argument ‘teveel wordt opgerekt’.

Ook zou er inmiddels sprake zijn van een ‘anti-moslim houding’. Dit wordt volgens de burgemeester duidelijk door ‘anonieme reacties op internet’.

Verder schrijft Bijl:

 

“Mijn beeld is dat sommige inwoners de veranderingen in onze samenleving door de komst van mensen met een andere achtergrond niet willen aanvaarden […] Mijn indruk is dat de nationale aandacht voor terugkerende jihadstrijders en zelfs de discussie over Zwarte Piet hierbij niet helpt.”

 

En:

 

“Hierdoor ontstaat helaas ruimte voor kortzichtige politici met kennelijk eenvoudige oplossingen […] Deze oplossingen zijn verre van duurzaam.” 

 

De hele brief is hier te downloaden (pdf).