Politiek

PvdA-prominenten openen aanval op Diederik Samsom

02-07-2014 14:36

PvdA-partijleider Diederik Samsom ligt onder vuur van zijn eigen mensen. Oud-PvdA-voorzitter en Eerste Kamerlid Ruud Koole luidt de noodklok over zijn eigen partij. In NRC Handelsblad zegt hij woensdag dat de PvdA lijdt onder een vertrouwenscrisis met zijn kiezers die niet ‘zomaar goed zal komen’. Sander Terphuis wil verandering en desnoods zullen ‘er koppen moeten rollen’.

Partijtop lethargisch

Koole zegt tegen de krant: “De reactie moet nu niet zijn: ik wist dat het moeilijk zou worden maar kritiek komt nu even niet zo goed uit.” Hij vindt dat de partij met ‘lethargie’ heeft gereageerd op de nederlagen en roept op tot debat onder de leden over de toekomst van de PvdA. “De partijtop staat te veel op zenden, is te veel aan het verdedigen wat er door het kabinet gedaan is.”

‘Koppen rollen’

Op de opiniepagina’s van de krant roert Sander Terphuis zich. Volgens hem is het ‘code rood voor de PvdA. Hij gaat debatten binnen de partij organiseren ‘om te bezien hoe we de PvdA kunnen redden’. “Desnoods zullen er koppen moeten rollen. (-) Hoog tijd dat er naar de leden wordt geluisterd.”

Terphuis:

“Samsom beloofde bij het aantreden van dit kabinet het PvdA-geluid te laten horen. Maar hij verdedigt het kabinetsbeleid en daarmee de rechtse VVD-politiek. Mensen op straat voelen zich in de steek gelaten door de PvdA.”