Politiek

Hennis negeert zorgen Brabant over atoomwapens Volkel

01-07-2014 12:59

Minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) blijft onvermurwbaar: ze wil de provincie Brabant niet tegemoet komen in de zorgen die heersen over de opslag en het vervoer van atoomwapens op luchtmachtbasis Volkel. De provincie stelde begin vorige maand voor dat een  vertrouwenspersoon onderzoek doet naar de veiligheid van kernwapens op vliegbasis Volkel bij Uden. Die vertrouwenspersoon zou dan vervolgens vertrouwelijk kunnen rapporteren aan de provincie Brabant. SP-Kamerlid Harry van Bommel bevroeg de minister over de kwestie maar de liberale bewindsvrouw blijft onverbiddelijk.

Aan de Tweede Kamer schrijft zij deze week:

“Het kabinet heeft geen reden te twijfelen aan de veiligheid van in Europa aanwezige Amerikaanse kernwapens. Op basis van bondgenootschappelijke afspraken kunnen echter, zoals bekend, geen mededelingen worden gedaan over aantallen en locaties van deze wapens, ook niet aan een vertrouwenspersoon.”

Defensie blijft zwijgen

In een ongevraagd advies eind vorig jaar vroeg de Provinciale Omgevingscommissie (POC) zich af of de provincie de risico’s van opslag en transport helemaal overziet en welke garanties er zijn om risico’s af te dekken. In de POC zitten vertegenwoordigers van gemeenten, bedrijven, milieuorganisaties, boeren en toerismebranche. Vervolgens gaf Brabant minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) een negatief advies over haar veiligheidsplannen met Volkel. Defensie heeft daar niet op gereageerd.

Lees ook

Tragisch: provincie Brabant blijft opheldering vragen over atoombommen Volkel