Politiek

SP: Bezuinigen op AIVD is investeren in jihadisten

24-06-2014 09:01

SP-Kamerlid Ronald van Raak is fel gekant tegen de voorgenomen bezuinigingen op de AIVD. In een column op ThePostOnline stelt hij dinsdagochtend dat bezuinigen op de AIVD gelijk staat aan het investeren in jihadisten. Ook wijst hij op de les die de AIVD eerder had getrokken uit de moord op Theo van Gogh in november 2004: de inlichtingendienst had niet voldoende aandacht gegeven aan Mohammed Bouyeri, terwijl deze genoeg aanwijzingen had dat hij een belangrijke rol speelde in de Hofstadgroep. “Sindsdien is veel geïnvesteerd om dit soort fouten te voorkomen.”

Kennis- en kapitaalvernietiging

Van Raak is bang dat die investeringen met de voorgenomen plannen voor niets blijken te zijn geweest:

“Mark Rutte en Diederik Samsom snappen weinig van geheime diensten, anders hadden zij in het regeerakkoord niet zulke bezuinigingen op de AIVD opgenomen, oplopend tot meer dan 25 procent. Bij geheime diensten moet je niet denken in jaren, maar in decennia, omdat mensen moeten worden opgeleid en netwerken moeten worden opgebouwd. Met deze bezuinigingen wordt al deze kennis en al dit kapitaal vernietigd. Bovendien gaan VVD en PvdA voorbij aan de reden waarom de afgelopen jaren zoveel in de AIVD is geïnvesteerd: omdat de dienst problemen had om geradicaliseerde moslims in de gaten te houden.”

Kamer lijkt zich te keren tegen bezuinigingen

In de Tweede Kamer tekent zich inmiddels een meerderheid af die de bezuinigingen van tafel wil hebben. Volgens een uitgelekte AIVD-nota kan de dienst door de geplande bezuinigingen van 70 miljoen euro jihadisten in Nederland niet meer goed volgen. Naast de SP keren ook D66, PVV en CDA zich tegen het korten op de dienst. Regeringspartij VVD voelt voor het terugdraaien van de bezuinigingen, mits er een financiële dekking is. Donderdag debatteert de kamer over de kwestie.

Lees ook

Ronald van Raak (SP) – Bezuinigen op AIVD is investeren in jihadisten