Opinie

Dus, TPO heeft officieel een ‘terreurverdachte’ als medewerkster

23-06-2014 14:34

TPO-medewerkster Rena Netjes is, godzijdank bij verstek, door een Egyptische rechter veroordeeld tot 10 jaar gevangenis. Wegens journalistieke werkzaamheden als grootste misdaad maar in Egypte zien ze dat anders: “Veroordeeld wegens het verspreiden van valse informatie en voor het bieden van een platform aan de verboden Moslimbroederschap”.

Dat maakt haar in Egypte nu officieel een ‘terreurverdachte’. We hebben kortom een heuse terreurverdachte als medewerkster, ik had het niet zelf kunnen verzinnen. ‘Knettergekkistan‘ inderdaad, zoals Netjes zelf Egypte omschrijft. En dat voor een land waar nog niet zo heel lang geleden een door links Nederland bejubelde revolutie plaatsvond. Er werd zelfs voor op tafel gedanst bij Pauw & Witteman. Uit de as van strovuurtjes, gedoofd in ’68, herrees een nieuw links paradijs.

En nu? 

Nu gaat onze minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maar weer eens een diplomatiek gesprek voeren met de Egyptische ambassadeur. Foei zeggen, op z’n minst. Want de Egyptische collega van Timmermans zwoer in februari nog met de hand op zijn hart dat mevrouw Netjes ‘een eerlijk proces zal krijgen’. Waarvan akte.

Al zullen de Egyptenaren zelf ongetwijfeld vinden dat 10 jaar voor het uitvoeren van journalistieke werkzaamheden nog heel redelijk is en dat het ook een heel redelijk en eerlijk proces was. Zoals er de afgelopen dagen al talloze Egyptenaren heel redelijk en eerlijk zijn geëxecuteerd.

En, wordt er nog een beetje op tafels gedanst? Het werd toch zo’n mooie democratische lente? Valt alweer tegen zeker, die realiteit?

‘Redelijk en eerlijk proces’

Je vraagt je toch af: wat nou als het Netjes niet was gelukt op tijd uit Egypte weg te komen? Hadden we dan mariniers gestuurd (voor zover we die nog hebben)? Of was onze minister van Buitenlandse Zaken dan naar de ambassade gegaan om aan te horen dat ze een eerlijk en redelijk proces heeft gekregen?

Ik weet niet hoe het met u is, maar ik zie Timmermans niet echt met zijn vuist op tafel slaan. Eerlijk gezegd vrees ik dat als Netjes nu in een Egyptische cel zat en daar deelgenoot werd gemaakt van de rijke machoculturele vrouwvriendelijke vreedzame en tolerante tradities, Frans Timmermans had gedaan wat hij altijd doet: die eerlijke en redelijke Egyptenaren zijn excuses aanbieden voor de kwetsende journalisten uit het gemene westen met die malle vrijheid van meningsuiting.

Kwetsende sticker

Toen Geert Wilders met een voor moslims kwetsende sticker kwam (mind you: een sticker!) toog Timmermans naar de ambassadeur van Saoedie-Arabië om aldaar tegen een vrouwenhatende, mensenrechtenschendende, onderdrukkende, despotische, dictatoriale koning-sjeik die zegt te handelen in naam van Allah te verkondigen dat we in Nederland weliswaar vrijheid van meningsuiting hebben maar dat al die vrijheid ook best wel heel erg kut is en dat de PVV beslist niet de mening van velen deelt, en of de handenafhakkende mensenrechtenschender toch maar weer snel handel wil drijven met Nederland waar ze (“echt, heus waar!”) allemaal gék zijn op Allah.

Bovendien: het is toch niet zo heel lang geleden dat zelfs, toen nog, koningin Beatrix met hoofddoekje en al een bezoek bracht aan het mensenrechtenschendersland en minzaam lachend zag dat het goed was? ‘Weet u dat dan niet meer meneer de sjeik?’

Ik zie het voor me: een glimlachende Sjeik die Timmermans even speels in de wangen knijpt en hem voorhoudt weer handel te gaan drijven met Nederland als de blanke excellentie bereid is voor deze keer mee te bidden. En hop, daar is het kleedje al uitgerold.

Kont naar het westen

Misschien moet Timmermans voor deze zaak gewoon naar Egypte. Ik kan hem aanraden Hans van Baalen mee te nemen. Samen kunnen ze dan op het Tahrirplein de bevolking oproepen vol te houden en te wachten tot Egypte zich aansluit bij de EU, want ‘dat is de wens van velen in de EU’. Vervolgens samen met Hans van Baalen dat kleedje uitrollen, de kont omhoog naar het westen en zeggen dat het best vervelend is, die vrijheid van nieuwsgaring en journalistiek in het westen.

Hoe dan ook: we hebben een ‘terreurverdachte’ in ons midden. En ze heeft niet eens gestickerd!

Zul je straks zien dat zij wél wordt gevolgd door de AIVD. Verkeerde terreurverdachte in het vizier.

Typisch Holland.