Politiek

Minister Opstelten (VVD): ‘Sympathiseren met ISIS mag’

19-06-2014 15:22

Het is in Nederland niet strafbaar om openlijk te sympathiseren met een terroristische organisatie. Wel kunnen mensen vervolgd worden als zij deelnemen aan zo’n organisatie. Ook is het niet toegestaan om aan te sporen tot deelname aan een gewapende strijd in bijvoorbeeld Syrië of Irak, omdat dit werving is. 

Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) donderdag aan de Tweede Kamer geschreven naar aanleiding van een protest dat was aangekondigd voor de ambassade van Irak in Den Haag.

De demonstratie was gericht tegen de Iraakse regering die in de ogen van de organisatoren moslims onderdrukt. Opstelten sluit niet uit dat het een steunbetuiging aan ISIS was, een soennitische extremistische organisatie die in Irak aan een opmars bezig is. Het protest in Den Haag is inmiddels afgeblazen.

De Kamer wilde de reactie horen van het kabinet op het protest en bovendien opheldering of er juridische stappen mogelijk zijn tegen ISIS-sympathisanten.

Opstelten vindt het “gedachtegoed van ISIS, waar zij voor staat en waarin zij de rechtvaardiging vindt voor haar gruwelijk handelen, verwerpelijk.”

Tegelijk wijst hij erop dat iedereen in Nederland het recht heeft om een bijeenkomst te organiseren. Dat is vastgelegd in de grondwet en in internationale verdragen.

Het is vervolgens aan een burgemeester om eventueel beperkingen en veiligheidsmaatregelen bij protesten te treffen als die dat nodig vindt, aldus de minister.

Anp

 

Lees ook: Terroristische dreiging Syrië-gangers moet breed worden aangepakt