Politiek

Wiebes blijft op accijnscijfers zitten

18-06-2014 16:30

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) blijft weigeren de onderliggende cijfers over de accijnsverhoging voor diesel en lpg naar de Tweede Kamer te sturen. Dat schrijft hij woensdagmiddag aan de Tweede Kamer. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt had alle documenten – onder meer met een Wob-procedure – over de gevolgen van de belastingverhogingen op brandstof opgevraagd. Ook wil Wiebes de cijfers van de oliemaatschappijen niet aan de Kamer sturen.

Wiebes doet dat niet omdat ‘het bedrijfsvertrouwelijke en concurrentiegevoelige informatie betreft en de oliemaatschappijen hebben meegewerkt onder de expliciete voorwaarde dat ik de gegevens niet zou delen met derden.

Omtzigt laat aan ThePostOnline weten getergd te zijn:

“Dit is ongehoord. Ik wil weten wat er aan de hand is. Hij weigert gewoon al mijn vragen te beantwoorden. Ik wil die informatie boven tafel. Daar hebben we recht op en Wiebes heeft te leveren in deze democratische samenleving. Ik blijf er om vragen en ga desnoods de hele zomer door.”

Heeft Omtzigt desondanks begrip voor het feit dat Wiebes geen inzicht wil bieden in de vertrouwelijke cijfers van de oliemaatschappijen? “Nee, en het Verdag van Aarhus stelt mij in het gelijk.” Die conventie gaat over de toegang tot informatie, inspraak bij besluitvorming en toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden. U begrijpt, de christen-democratische pitbull laat voorlopig nog niet los. Wordt vervolgd.

Lees ook

Uniek: CDA Wob’t brandstof-accijnscijfers Wiebes