Politiek

Tweede Kamer: Wilders kan naar Europa

11-06-2014 13:34

Met updates – Als het aan de Tweede Kamer ligt kan Geert Wilders zitting nemen in het Europees parlement. Dat zei VVD-Kamerlid Helma Neppérus, voorzitter van de commissie voor het onderzoek van de Geloofsbrieven woensdagmiddag.

D66-leider Alexander Pechtold wilde vervolgens van Wilders weten wat zijn plannen zijn met betrekking tot de dubbele functie en de dubbele beloning. Wilders was niet aanwezig bij de vergadering, Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg zal Wilders vragen of hij zijn plan kan toelichten. Ze benadrukte dat ze Wilders niet kan verplichten dat te doen.

Update 18.44 – Wilders wil tóch wat zeggen over een eventueel dubbel salaris. “Als het doorgaat, hoef ik er geen cent extra bovenop één salaris voor te hebben. Het gaat me niet om het geld”, zegt hij. Of dat betekent dat hij zou afzien van een van de twee vergoedingen, is nog niet duidelijk. “Ik weet niet hoe dat precies gaat. Maar aan een van de twee heb ik meer dan genoeg. Er hoeft geen cent bij. Dus een dubbelmandaat met een enkel salaris.”

Update 14.32 – Wilders zegt tegen het ANP over het verzoek van Pechtold:

“Pechtold kan de boom in.”

Dubbelfunctie is voorlopig mogelijk…

Volgens de Kiesraad kan Wilders tijdelijk zijn dubbelfunctie uitvoeren. Dat zei secretaris-directeur Melle Bakker van de Kiesraad dinsdag tegen BNR. Gedurende de procedure die hij heeft aangespannen heeft hij ‘volledig recht zitting te nemen’ in het Europees Parlement, aldus de interpretatie door de Kiesraad van het reglement van orde van het Europees Parlement. Dat zou kunnen betekenen dat Wilders in elk geval tijdelijk de twee functies kan combineren. Het nieuwe Europarlement wordt op 1 juli geïnstalleerd.

…ondanks Europees verbod op dubbelmandaat

Wilders moet nu in Brussel zijn geloofsbrieven overleggen. Vervolgens moet hij een document ondertekenen waarin hij afziet van zijn Kamerzetel vanwege het verbod op het dubbelmandaat. Het is nog maar de vraag of hij dat gaat doen. Zijn advocaat probeert sinds gisteren het Europese verbod op het dubbelmandaat nietig te verklaren. De nummer vier van de Europese lijst – arabist Hans Jansen – gaat voorlopig dus nog niet naar Europa.

Lees ook

‘Wilders accepteert benoeming Europees Parlement’

Wilders wil naar Europa – Wil verbod dubbelmandaat aanvechten