Politiek

VIDEO – De antisemiet Le Pen roert zich wederom

08-06-2014 14:32

Met updates – Front National-oprichter en Europarlementariër Jean-Marie Le Pen heeft weer voor opschudding gezorgd met zijn uitspraken. De erevoorzitter heeft zich uitgelaten over bekende artiesten, zoals Madonna, die de overwinning van de partij bij de Europese verkiezingen hadden bekritiseerd. In reactie op kritiek van de zanger/oud-tennisprof Yannick Noah en de joodse zanger Patrick Bruel zei Le Pen dat de oven de volgende keer wordt aangezet. Het filmpje met de gewraakte uitspraken was vrijdag op de website van de uiterst rechtse partij gezet, maar is zaterdagavond verwijderd. PVV-leider Geert Wilders noemt in een reactie de uitspraken ‘walgelijk’. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is het antisemitisme ‘nog steeds springlevend bij het Front National van vader en dochter Le Pen.’

De organisatie SOS Racisme gaat aangifte doen van de antisemitische uithaal, die verwijst naar de ovens in de concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarin miljoenen Joden zijn verbrand. Le Pen is meerdere keren veroordeeld voor haatzaaien. De PVV zoekt in het Europees parlement samenwerking met het Front National.

Update 16.31 – Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) reageert op de uitspraken van Le Pen.

 

Update 18.19 – Geert Wilders laat aan het ANP weten de uitspraken van Le Pen ‘walgelijk’ te vinden.

“Als deze uitspraken daadwerkelijk zo zijn gedaan en bedoeld, dan zijn ze zonder meer walgelijk en dat heb ik Front National ook al laten weten.”

Lees ook

Opinie – Het ‘miezerige mannetje’ had wel een punt. Over de PVV en extreem-rechts