Haagse grabbelton

Tragisch: provincie Brabant blijft opheldering vragen over atoombommen Volkel

05-06-2014 14:36

De provincie Brabant blijft in haar maag zitten met de atoomwapens die liggen opgeslagen op luchtmachtbasis Volkel. Het provinciebestuur maakt zich met name zorgen over het vervoer van atoomwapens van en naar de basis. Het ministerie van Defensie wil niet in discussie met de provincie omdat met de NAVO-bondgenoten is afgesproken geen mededelingen te doen over atoomwapens in Europa. De provincie wil nu dat een vertrouwenspersoon onderzoek doet naar de veiligheid van kernwapens op vliegbasis Volkel bij Uden. Die vertrouwenspersoon zou vervolgens moeten rapporteren aan de provincie Brabant.

Defensie blijft zwijgen

In een ongevraagd advies eind vorig jaar vroeg de Provinciale Omgevingscommissie (POC) zich af of de provincie de risico’s van opslag en transport helemaal overziet en welke garanties er zijn om risico’s af te dekken. In de POC zitten vertegenwoordigers van gemeenten, bedrijven, milieuorganisaties, boeren en toerismebranche. Vervolgens gaf Brabant minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) een negatief advies over haar veiligheidsplannen met Volkel. Defensie heeft daar niet op gereageerd.

SP wil opheldering

SP-Kamerlid Harry van Bommel laat nu aan ThePostOnline weten dat hij wil dat Hennis de zorgen van de provincie ‘eindelijk eens serieus neemt’. Van Bommel heeft Kamervragen gesteld. Hij wil dat Hennis de provincie Brabant tegemoet komt in haar wens voor een vertrouwenspersoon. Ook wil hij weten waarom hara ministeri enog niet heeft gereageerd op het negatieve advies van de provincie Brabant.

Lees ook

Provincie wil dat vertrouwenspersoon onderzoek doet naar atoomwapens in Volkel

Interview(tje): Wim Kok wil niets zeggen over atoomwapens Volkel

Dossier Volkel