Politiek

OM: Ronselende PvdA’er ronselde niet

05-06-2014 15:00

Het lijdend voorwerp gaf het met zoveel woorden toe, partijvoorzitter Hans Spekman vond ook dat het er alle schijn van had maar het Openbaar Ministerie (OM) denkt er anders over: er is geen bewijs gevonden voor het ronselen van stemmen in Soest. Daarvan werd PvdA-fractievoorzitter Osman Suna kort voor de gemeenteraadsverkiezingen beschuldigd. Het OM zal geen vervolging tegen hem instellen.

Suna werd met partijgenoot Muhammet Baskaya door PowNews gefilmd bij een moskee. De indruk werd gewekt dat zij stemmen ronselden. Maar onderzoek door de rijksrecherche heeft geen strafbare feiten aan het licht gebracht, aldus het OM. Suna en Baskaya zijn beiden opnieuw gekozen in de Soester gemeenteraad.

De beelden terugkijken doet u hier onder.

Suna eist excuses, overweegt schadeclaim tegen Samsom

Update 15.00 uur Osman Suna verwacht dat Diederik Samsom excuses aanbiedt voor zijn uitspraken over Suna. Zo niet, dan denkt Suna erover na om een schadeclaim tegen de Pvda-fractievoorzitter in te dienen. “Ik stel hem aansprakelijk voor alle schade die ik en mijn gezin hebben geleden of nog zullen lijden door zijn onbezonnen en opportunistische politieke uitlatingen. Onze fractievoorzitter is in de rol gekropen van zowel de aanklager als de rechter. Hij had het recht niet om mij te veroordelen voor de ogen van miljoenen kijkers”, aldus Suna tegen het ANP.

Samsom zei na de beelden van PowNews te hebben gezien dat Suna moest “wegwezen” en dat hij nooit meer als volksvertegenwoordiger namens de PvdA zou kunnen optreden. “Nu niet en straks ook niet”, zei Samsom, die daaraan toevoegde dat er “tussen achtduizend vrijwilligers altijd wel iemand zit die niet deugt”.

Update 15.09 Samsom laat desgevraagd aan het ANP weten dat hij geen excuses gaat aanbieden aan Suna. Wel is Samsom “opgelucht” dat Suna nu gewoon zijn raadswerk kan voortzetten.

Update 16.22 Samsom en Suna hebben inmiddels telefonisch contact met elkaar gehad. Volgens Samsom was Suna blij met zijn telefoontje en heft Suna niet om excuses gevraagd. Samsom zei ook dat hij de “misverstanden en hoogoplopende conflicten” rondom de beschuldigingen van ronselen aan het adres van Suna betreurt. (ANP)

Lees ook

Spekman: Ronselende Suna moet zich terugtrekken

Ronselende PvdA’er overweegt juridische actie tegen Samsom

Bericht Openbaar Ministerie