Politiek

Guido van Woerkom nieuwe Nationale Ombudsman

05-06-2014 15:27

VIDEO: Van Woerkom wordt emotioneel bij RTL Nieuws als hij wordt bevraagd over zijn Marokkaanse taxi-chauffeur opmerking.

Met updates – Guido van Woerkom is de nieuwe Nationale Ombudsman. Dat blijkt uit de schriftelijke stemming van de Tweede Kamer donderdagmiddag. Er was de afgelopen tijd enige ophef rondom zijn benoeming. Opmerkelijke genoeg bleken van de 102 geldige stemmen negen voor oud-Nationaal Ombudsman Alex Brenninkmeijer en één voor oud-GroenLinks Kamerlid Naima Azough. Van Woerkom kreeg er 91.

Had alleen overleg met PvdA en ChristenUnie

Van Woerkom is donderdagochtend in het gebouw van de Tweede Kamer in gesprek gegaan over zijn voorgenomen benoeming tot Nationale ombudsman. Alleen de PvdA en de ChristenUnie zijn voor het gesprek aangeschoven. De overige partijen vonden het overleg niet nodig. Rond de persoon van Van Woerkom is commotie ontstaan over een uitspraak die hij 4 jaar geleden heeft gedaan. Hij zei toen dat hij zijn vrouw liever niet met de taxi liet gaan omdat “er nog wel eens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten”. Organisaties van Marokkaanse Nederlanders begonnen zich te roeren toen Van Woerkom in beeld kwam als Nationale ombudsman.

Joël Voordewind enige tegenstemmer binnen ChristenUnie

Update 15.43 – Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie heeft tegen de benoeming van Guido van Woerkom tot Nationale ombudsman gestemd omdat hij vindt dat diens ,,geloofwaardigheid te veel was aangetast”. “Een ombudsman moet onbesproken zijn”, zei Voordewind donderdag na de stemming. Voordewind hoorde bij de Kamerleden die donderdagochtend nog een gesprek hadden met Van Woerkom. “Hoor en wederhoor vind ik altijd netjes. Het was op zich ook een open en eerlijk gesprek.” Maar het onderhoud heeft Voordewind niet tot andere gedachten gebracht. Binnen de fractie van de ChristenUnie was hij de enige tegenstemmer. (ANP) Update 15.48 – SP-Kamerlid Harry van Bommel vindt de steun van de Tweede Kamer te mager.

Update 16.39 – De benoeming van Van Woerkom lijkt nu definitef rond. Eerder had hij gezegd de stemming te willen afwachten, de website van de Nationale Ombudsman noemt nu echter de benoeming. De waarnemend Nationale ombudsman Frank van Dooren spreekt ‘de hoop uit dat Van Woerkom de kans krijgt om te laten zien dat hij een onbevooroordeelde ombudsman is voor alle inwoners van Nederland’. Van Dooren was eerder kritisch op Van Woerkom.

Update 17.08 – Van Woerkom aanvaardt zijn nieuwe functie. Hij zegt dat hij ‘het vertrouwen dat vandaag in mij gesteld is niet zal beschamen’.

Hele verklaring hier onder:

“Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met mijn voordracht als Nationale ombudsman. Ik ben blij dat de Kamer, en daarmee de politiek, het vertrouwen heeft uitgesproken dat ik vanaf 1 november a.s. het ambt van de Nationale ombudsman zal uitoefenen. Dat vertrouwen is uiteraard van cruciaal belang.

Het zijn bewogen dagen geweest. Ik heb nog steeds spijt van mijn uitlating van vier jaar geleden en kan mij voorstellen dat deze tot commotie heeft geleid. Ik heb nooit de Marokkaanse gemeenschap willen beledigen, en realiseer mij dat er van mijn kant meer nodig zal zijn om de betrekkingen duurzaam te herstellen. Daar zal ik de komende tijd aan werken. De deur van de Nationale ombudsman staat voor iedereen altijd open.

Burgers moeten kunnen vertrouwen op de overheid en daar op een goede manier mee kunnen samenwerken. Dat ik daaraan mijn eigen bijdrage mag leveren, zie ik als een grote eer en een belangrijke taak.

Ik zal het vertrouwen dat vandaag in mij gesteld is niet beschamen, en hoop aan te tonen dat ik een onbevooroordeelde ombudsman ben voor alle inwoners van Nederland.”

Update 18.36 – VIDEO: Van Woerkom wordt emotioneel bij RTL Nieuws als hij wordt bevraagd over zijn Marokkaanse taxi-chauffeur opmerking.

Lees ook

Chris Aalberts – Kunnen Marokkanen straks nog naar de Nationale Ombudsman?

We dachten al: waar blijft die? Aangifte tegen Van Woerkom

Dossier Guido van Woerkom