Politiek

Geert Wilders (PVV) vreest vervolging wegens ‘minder Marokkanen’

05-06-2014 10:02

Geert Wilders houdt er ernstig rekening mee dat hij strafrechtelijk wordt vervolgd voor zijn roep om ‘minder’ Marokkanen. De PVV-leider treft voorbereidingen voor zijn verdediging en laat zich nu al bijstaan door strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops, zo meldt De Telegraaf.

De krant is in het bezit van een mailwisseling waaruit blijkt dat de PVV-voorman zich schrap zet voor een proces.

Hij heeft een medewerker de opdracht gegeven informatie in te winnen over de twee officieren van justitie die onderzoeken of hij strafrechtelijk moet worden vervolgd.

“Google ze s.v.p. Wil alles van ze weten van heden, verleden, politieke affiniteit, lidmaatschappen hockeyclub, eerdere zaken die ze behandeld hebben, schoonmoeders die ze hebben, de hele santenkraam etc. etc. etc.”

Het nog maar de vraag hoe Wilders advocaat Knoops gaat betalen. Zijn vorige proces bekostigde hij met donaties van sympathisanten.

Wilders had meteen al sterke twijfels over zijn omstreden ‘minder Marokkanen’ – leus.

Volgens betrokkenen twijfelde hij onmiddellijk toen hij zich vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen op de markt van Loosduinen liet ontvallen dat hij ‘minder Marokkanen’ wilde.

Partij-ideoloog Martin Bosma zou erop hebben aangedrongen de opmerking te gebruiken op verkiezingsavond.

Het publiek in het Haagse café, waar de PVV-leider die avond zijn aanhang toesprak, was op voorhand door een medewerker geïnstrueerd dat Wilders drie vragen zou stellen en dat daarop het antwoord ‘minder’ diende te zijn.

Reactie van Wilders

Wilders wil niet reageren op het bericht in De Telegraaf dat hij strafrechtelijke vervolging zou vrezen wegens zijn oproep tot ‘minder Marokkanen’. “Ik reageer nooit op anoniem gelekte stukken, maar ik ben gelukkig niet bang aangelegd en al heel wat bagger gewend inmiddels”, liet hij donderdag aan het ANP weten.

Anp