Politiek

Nederland Petitieland: lokale politici óók tegen Van Woerkom

02-06-2014 22:52

Ongeveer twintig gemeenteraadsleden en Statenleden hebben een brief aan de Tweede Kamer geschreven met het verzoek om nieuwe kandidaten te gaan zoeken voor de post van Nationale Ombudsman. De huidige kandidaat van de Tweede Kamer, ANWB-topman Guido van Woerkom, past niet meer in het profiel, schrijven ze. Update 23.04 – De volledige brief en ondertekenaars onder dit artikel.

CDA, PvdA en plaatselijke partijen

De ondertekenaars komen uit het hele land en zijn onder meer van het CDA, PvdA en van enkele plaatselijke partijen. Ze hekelen eerdere uitspraken van Van Woerkom over Marokkanen. Die zijn volgens hen ‘een doorn in het oog van vele mensen die zich niet gemakkelijk voelen bij zijn voordracht en eventuele benoeming.’ En

“De heer Van Woerkom heeft met zijn uitlatingen over de Marokkaanse taxichauffeur een schijn van partijdigheid gewekt waardoor zijn objectieve onpartijdigheid is geschaad.”

VARA leidend in campagne tegen Van Woerkom

VARA

Het VARA-weblog Joop.nl voert al enkele dagen campagne tegen Van Woerkom. De voorpagina van het door VARA-leden betaalde weblog liet vandaag een foto zien van Van Woerkom in een politieauto. In het artikel wordt verder niet geschreven over de banden van Van Woerkom met de politie.  De foto is gemaakt op het het 50-jarig jubileum van de verkeerspolitie in 2012.

De kans lijkt inmiddels klein dat Van Woerkom nog Nationale Ombudsman wordt. Zijn voorgangers waren tot nu toe grotendeels van onbesproken gedrag. GroenLinks heeft inmiddels ernstige twijfels bij zijn benoeming, PvdA en SP wil de kwestie eerst bespreken tijdens de fractievergadering dinsdag.  De waarnemend Nationaal Ombudsman stak bij Nieuwsuur met zoveel woorden een spreekwoordelijke dolk in de rug van Van Woerkom.

Van Woerkom maakte in 2010 een racistische opmerking over Marokkaanse taxichauffeurs. Hij bood daar destijds zijn excuses voor aan.

UPDATE 23.04 – De volledige brief van de raadsleden

Geachte leden van de Tweede Kamer der Staten Generaal,

Aanstaande dinsdag 3 juni staat de voordracht van de heer Guido van Woerkom tot Nationale Ombudsman op jullie agenda. De Tweede Kamerleden worden geacht zich hierover uit te spreken en een beslissing te nemen.

De functie van de Nationale Ombudsman is, zoals uiteraard bij u bekend, een belangrijke functie waarbij de drager van het ambt onpartijdig en onafhankelijk dient te zijn, waarbij zij/hij boven de zaak staat en de zaken onpartijdig en onafhankelijk aanneemt en behandelt.

Ons is bekend dat in het recente verleden de heer Van Woerkom een uitspraak heeft gedaan die ons verontrust. Deheer Van Woerkom heeft zich, als directeur van de ANWB, discriminerend uitgelaten over MarokkaanseNederlanders: zijn vrouw zou namelijk niet met de taxi mogen rijden, want er zou een kans bestaan dat zij eenMarokkaan als taxichauffeur krijgt. Dit heeft ertoe geleid dat de heer Van Woerkom excuses heeft moeten aanbiedendie destijds weliswaar zijn geaccepteerd in hoedanigheid als directeur van de ANWB, met 4 miljoen leden, wat echterniet betekent dat de heer Van Woerkom deze uitspraak had mogen doen. Deze uitspraak strookt ons inziens niet met het profiel voor de functie van de Nationale Ombudsman en gelet hierop zou de heer Van Woerkom geen Ombudsman kunnen worden van alle 17 miljoen inzittenden van Nederland.

Het mag duidelijk zijn dat de uitspraak meer dan relevant is nu de heer Van Woerkom is voorgedragen als Nationale Ombudsman, een ambt waar de drager van het ambt onpartijdig en onafhankelijk dient te zijn. De heer Van Woerkom heeft met zijn uitlatingen over de Marokkaanse taxichauffeur een schijn van partijdigheid gewekt waardoor zijn objectieve onpartijdigheid is geschaad. De geloofwaardigheid van het ambt als zodanig zal worden aangetast gelet op de mogelijkheid die de wet geeft aan de Nationale Ombudsman voor het al dan niet in behandeling nemen van eeningediende zaak door welke Nederlandse burger dan ook.

Beste kamerleden, we vragen u om bij u zelf te rade te gaan of u wel zou willen kiezen voor een Nationale Ombudsman die zich in het verleden schuldig heeft gemaakt aan racistische uitspraken, terwijl velen van u juist pleiten om racisme en discriminatie in de samenleving stevig aan te pakken en te verbannen. Juist met deze keuzevoor de heer Van Woerkom geeft u als politiek een verkeerd signaal af aan de samenleving waarin iedereen gelijk zalmoeten worden behandeld door de Nationale Ombudsman, zonder enige schijn van vooroordeel. Een Nationale Ombudsman moet onafhankelijk, integer en onpartijdig zijn en heeft als primaire taak klachten onpartijdig te behandelen. Wij hebben dan ook bedenkingen bij de keuze voor de heer Van Woerkom, gezien zijn uitspraken, over zijn functioneren voor de gehele Nederlandse samenleving. Hoe geloofwaardig is een Ombudsman in dezen, als hij zich moet uitspreken tegen racisme en ongelijkheid?

Wij vragen u als kamerlid, niet in te stemmen met de voordracht en zorg te dragen voor nieuwe kandidaten die welvoldoen aan het profiel en die wel het vertrouwen genieten van alle Nederlanders.

Mvg,

Adnan Tekin : Statenlid PvdA , Noord – Holland

Duygu Oruc: Gemeenteraadslid CDA,  Venlo

Merve Sumeyye Karaman: Gemeenteraadslid CDA , Venlo

Ali Oruc: Gemeenteraadslid Lokale Democraten , Venlo

Richard Heijmann : Gemeenteraadslid PvdA , Roermond

Asli Bolat : Gemeenteraadslid PvdA , Uden

Ali Bayrak : Gemeenteraadslid PvdA , Roermond

Esref Öcal :Gemeenteraadslid PvdA , Apeldoorn

Kursat Bal: Gemeenteraadslid Verenigd Arnhem, Arnhem

Gokhan Yurt: Gemeenteraadslid Lokale Democraten ,Venlo

Houssein Mallouka: Gemeenteraadslid , PvdA Venlo

Ihsan Tunc: Gemeenteraadslid PvdA , Brummen

Munire Manisa: Gemeenteraadslid Pvda, Amsterdam Nieuw-West

Kadri Sogukcesme : Gemeenteraadslid Liberale Volkspartij , Roermond

Jacqueline Aelen: Gemeenteraadslid PvdA , Roerdalen

Mohammed Derkaoui: Gemeenteraadslid Liberale Volkspartij, Roermond

Sukran Aksoy : Gemeenteraadslid Gemeentebelangen, Apeldoorn

Aissa Meziani : Gemeenteraadslid CDA, Venlo

Kamelya Erturk : Gemeenteraadslid CDA, Venray

Selami Coskun: Gemeenteraadslid PvdA , Roermond