Opinie

Holocaust-kolder en geschiedvervalsing door Hans Jansen en de PVV

27-05-2014 16:23

Arabist en nazi-apologeet Hans Jansen kiest liever voor het antisemitisme van Le Pen (de vader natuurlijk, niet de dochter) dan voor het antisemitisme van Hamas. Maar in datzelfde gesprek bij Knevel en Van den Brink  zegt hij iets dat stuitender is:

 

“Het is ook zo dat Hitler pas bedacht heeft dat het deporteren van Joden naar Palestina geen goed plan was, op advies van de moefti van Jeruzalem. En daarna is pas de Holocaust opgestart. Dus die Hamas-mensen zijn echt heel erg.”

  

Ziedaar, de Holocaust had nooit plaatsgevonden als de moslims zich er niet mee bemoeid hadden. Koren op de moslimhaatmolen. Toch hoef je geen geschiedenis gestudeerd te hebben om te weten dat de nazi´s geen Palestijns-Arabische islamitische leider nodig hadden om het Joodse volk uit te roeien. Dat konden ze prima zelf.

Dat grootmoefti Haj Amin al-Husseini geen voorstander was van Hitler´s plan om Joden naar Palestina te deporteren is vanuit het standpunt van deze fervente Palestijnse Jodenhater uiterst voorspelbaar. “Minder, minder, minder Joden naar Palestina”, zal de antisemiet logischerwijs getoeterd hebben. Maar zijn pogingen om Hitler op andere gedachten te brengen maakt hem niet tot ‘de architect van de Holocaust’ zoals sommigen beweren.

Deze rol is altijd nog toebedeeld aan Adolf Eichmann, waarvan tijdens zijn proces in 1961 bleek dat er geen bewijs was voor contact tussen de twee, aldus Hannah Arendt. Handig is ook om te weten dat grootmoefti al-Husseini pas na Hitler´s machtsovername in 1933 toenadering tot hem zocht. Kortom, lang na het verschijnen van Mein Kampf waarin Hitler´s ideeën over de vernietiging van de Joden al kraakhelder naar voren waren gekomen.

‘Nazi´s waren links’

De PVV is sowieso goed in geschiedvervalsing. In Wilders’ boek Marked for Death en in het boek van Bosma De schijn-elite van de valsemunters wordt gesuggereerd dat het nazisme een links gedachtegoed was. Hitler was socialist, links en dus zijn het de linksgeöriënteerden die flirten met het nazisme. Zo is volgens Bosma het Nederlandse cultuurbeleid, een stokpaardje van links, een voortzetting van de ideeën van Tobie Goedewaagen, voorzitter van de Nederlandsche Kultuurkamer onder het nazibewind.

Heerlijk als je wereld zo simpel in elkaar steekt.

In wezen doen Wilders, Bosma en Jansen pogingen om afstand te creëren tussen de PVV als rechtse politieke beweging en aanduidingen als ‘racistisch’ en ‘antisemitisch’. Duidt de politieke tegenstanders als zodanig aan en je bent zelf automatisch onschuldig. Het lijkt vooral een paniekerige reactie te zijn op de kritiek die wordt geuit op de vrienden van de PVV.

Hoe moet je de bewondering van extreem-rechts voor de PVV en allianties met de FPÖ en FrontNational  in vredesnaam uitleggen als vriend van Israel? Heel simpel, door de geschiedenis te herschrijven en de focus te verleggen van extreem-rechts naar de Islam als de ware vijand van Israël in Europa. Al trapt niet iedereen daar in.

Verborgen nazi-apologie

Het opmerkelijkste is de keuze van Hans Jansen om nu juist de grootmoefti aan te halen in de discussie rond de uitspraken van Jean-Marie Le Pen over gaskamers. Wellicht is het zijn doel om het programma van de PVV te promoten. Het is immers een sterk verlangen van PVV-ers dat Marokkanen terugkeren naar Marokko. Het anti-Marokkan-gescandeer werd naderhand ook steevast door de PVV als volgt uitgelegd: het zou niet de bedoeling zijn om Marokkanen met geweld uit de samenleving te verwijderen, maar om ze aan te moedigen te remigreren.

Dat Jansen nu juist Hitler´s plan om de Joden naar Palestina te laten emigreren aanhaalt als een minder verderfelijke optie dan de door de grootmoefti beoogde vernietiging is begrijpelijk. Het sluit mooi aan bij het remigratiebeleid van Marokkanen waar de PVV op hamert, maar is tegelijkertijd ook een vorm van nazi-apologie.

Bij reacties op Twitter en Facebook merkte ik overigens al dat ik er kennelijk helemaal niets van snap. Niet de moslims maar de nazi´s verantwoordelijk voor de Jodenvervolging? Hoe kwam ik erbij?

Het werkt dus, de onzin wordt geloofd. Het herschrijven van de geschiedenis door de PVV en de kolder die zij over de Holocaust verspreiden werpt haar vruchten af.