Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: grootste partijen weer dicht bij elkaar

18-05-2014 10:10

Vier dagen voor de verkiezingen wordt het verschil tussen de vijf grootste partijen in de wekelijkse peiling voor de Tweede Kamer weer kleiner. D66 gaat 1 zetel terug naar 24 en komt daarmee gelijk met de PVV. De VVD scoort 22, CDA, 21 en de SP 20 (-1).

18-05-2014

Dan volgen drie partijen die weinig verschillen met elkaar, de PvdA met 10, ChristenUnie met 8 (+1) en GroenLinks met 7 (+1) zetels. Daarachter weer drie partijen: Partij voor de Dieren 5, SGP 4 en 50PLUS met 4 (-1). De PiratenPartij staat op 1 zetel.

Lage opkomst donderdag

In het rapport van deze week (pdf) wordt uitgebreid ingegaan op het effect van de lage opkomst aanstaande donderdag, maar ook op de invloed van het oordeel over de relatie tussen Nederland en de Europese Unie en de invloed daarvan op de uiteindelijke uitslag. De lijstverbindingen (CDA met ChristenUnie-SGP en de PvdA met Groen Links) kunnen een bijzondere werking hebben op de uitslag. Zo zou het CDA de meeste zetels kunnen krijgen, ook als het in procenten niet de grootste wordt.  De restzetels kunnen donderdag een bijzondere rol spelen, mede omdat er nogal wat partijen zijn die wel wat stemmen krijgen, maar niet de kiesdeler halen en een aantal partijen in procenten dicht bij elkaar kunnen gaan eindigen.

De grote vragen voor de uitslag van aanstaande donderdag voor de uitslag zullen zijn:

  • Komen de PVV-kiezers voldoende op om te zorgen dat de PVV de grootste wordt?
  • In welke mate zullen de groep potentiele D66-kiezers die wat minder Europa willen (een derde van die kiezers) niet D66 stemmen?
  • Hoe laag zal de opkomst uiteindelijk worden en in welke mate zullen CDA+ChristenUnie-SGP daarvan profiteren?
  • Hoeveel restzetels komen er beschikbaar? En dat hangt met name af van de scores van de partijen die niet de kiesdrempel halen.

Verwachte uitslag EP2014

verwacht