Politiek

Saudi-Arabië wil niet meer handelen met Nederland wegens Wilders

16-05-2014 23:30

Saudi-Arabië schort de handelsbetrekkingen met Nederland op. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nederland heeft contact over de kwestie met Saudi-Arabië, aldus Buitenlandse Zaken.

Nederlandse bedrijven zouden niet meer mogen meedoen aan toekomstige projecten in Saudi-Arabië. Ook komen er beperkingen op de verstrekking van visa aan Nederlanders.

Ons land voerde in 2012 voor 4,7 miljard euro aan goederen in uit Saudi-Arabië (vooral olie) en exporteerde voor 2,2 miljard euro (machines, chemische producten en voeding), zo blijkt uit CBS-gegevens. Er zitten bedrijven als Shell, FrieslandCampina en Ballast Nedam.

Het belangrijke Saudische bedrijf dat in Nederland actief is, is SABIC (het moederbedrijf van DSM).

Volgens de Nederlandse overheid zijn er vijf sectoren in Saudi-Arabië die kansrijk zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven: waterbeheer, medische sector, bouw- en infrastructuur, onderwijs en de energiesector.

De beslissing zou zijn genomen op basis van een rapport van de Saudische ambassadeur in Nederland. Die zou naar huis hebben geschreven dat PVV-leider Geert Wilders zich vijandig opstelt jegens de islam en Saudi-Arabië.

De PVV-leider liet in december groene anti-islamstickers drukken met daarop in het Arabisch de tekst: “De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif.”

Hij gebruikte daarbij de vlag van Saudi-Arabië, waar normaal gesproken de islamitische geloofsbelijdenis op staat. Het kabinet nam destijds nadrukkelijk afstand van de actie.

Pechtold

Eerder vrijdag noemnde D66-leider Alexander Pechtold de PVV in het radioprogramma WNL Opinieleieders “gevaarlijk voor de Nederlandse en Europese economie”.

Pechtold had het overigens over alle eurokritische partijen dus ook de SP.