Politiek

GroenLinks: Het gaat tussen ons en de PVV

15-05-2014 13:57

De toekomst van de eurozone kent maar twee smaken: die van GroenLinks en de PVV. Dat zegt Europees GroenLinks-lijsttrekker Bas Eickhout in een interview met ThePostOnline. Ook heeft hij kritiek op de Partij voor de Dieren.

“Omdat de euro er nu eenmaal is, kun je maar twee dingen doen. Het kan op onze manier en op de PVV-manier. Al die tussen-manieren van anderen zijn niet duurzaam. Europees CDA-lijsttrekker Esther de Lange doet nog steeds alsof je het probleem kunt oplossen met de begrotingsnorm van drie procent. Dat is totale onzin. Dan doe je nog steeds alsof het probleem in de eurozone een probleem is van overheidsuitgaven.”

‘Fundamentele keuze’

Volgens Eickhout is de keuze voor een interne markt en voor de euro fundamenteel:

“Mensen hebben natuurlijk jarenlang door politieke partijen voorgespiegeld gekregen dat Europa vooral handig is: de euro, geen andere valuta in het buitenland, de interne markt, geen grenscontrole. Maar de keuze voor een interne markt en voor de euro is fundamenteel. Kapitaal gaat stromen door de EU en dat leidt tot een enorme verwevenheid. Dan moet je veel meer zaken gaan harmoniseren, bijvoorbeeld de vennootschapsbelasting. Maar zo is het burgers nooit verteld. Als het aan GroenLinks had gelegen, hadden we een debat gehad of mensen dit wel willen. Omdat dat debat er niet was, hebben mensen nu het gevoel dat ze erin zijn gerommeld.”

Kritiek op Partij voor de Dieren

Eickhout denkt dat eventuele nieuwkomer Partij voor de Dieren een ingewikkelde tijd tegemoet gaat in het Europees Parlement. Met name als zij toetreedt tot de Europese fractie Groenen:

“De Partij voor de Dieren is anders, zij zijn zowel voor het milieu als tegen de EU. Op economisch gebied is het niet zo duidelijk of ze bij de Groenen passen. (-) Daar gaat de Partij voor de Dieren last van krijgen als ze bij de Groenen zitten.”

Lees ook

Interview Bas Eickhout: ‘Het kan op onze manier en op de PVV-manier’