Politiek

Haagse grabbelton: GroenLinks gooit *kuch* BN’ers in de strijd

08-05-2014 20:36

Ronkend persbericht van GroenLinks in de mail: “BN’ers publiceren liefdesverklaring aan Europa”. Acht bekende Nederlanders willen dat de Nederlandse ‘eurofielen uit de kast komen’. Onder leiding van GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver hebben zij een liefdesverklaring aan Europa opgesteld en roepen ze mensen op om de onlineverklaring ook te ondertekenen.

Volgens de ondertekenaars is het gemeengoed geworden dat de Europese Unie wordt bekritiseerd. Zij willen een tegengeluid laten horen, ook al zien ook zij de onvolkomenheden van de EU.

“Onze liefde voor Europa is niet blind. Blind, dat zijn de politici en opiniemakers die Europa zwart maken. Dat zijn de mensen die haar schoonheid niet willen zien. De mensen die haar klein proberen te maken (‘Ach, Europa’) of haar juist opblazen tot ‘het monster van Brussel’. Blind, dat zijn de doemdenkers die voorspellen dat Europa meer kapot maakt dan ons lief is. Die er niet in geloven dat de Europese Unie kan overleven, maar zich afvragen wanneer zij sterft. Blind zijn ook de romantici, die geloven in perfectie. Zij die uit nostalgie krampachtig vasthouden aan een herinnering van vroeger.”

Wie zijn de BN’ers? Nou, onder meer Sywert van Lienden (CDA, PvdA en VVD), Maarten van Rossem (PvdA) en Eric Corton (VARA). En Zarayda Groenhart. Inderdaad, die moesten we googlen.

Opmerkelijk: Partij voor de Dieren-lijstduwer Guido Weijers is ook één van de GroenLinks-BN’ers.