Opinie

Amsterdamse politici vullen ordinair zakken

02-05-2014 11:01

Amsterdam ging nog niet zo heel lang geleden zwaar gebukt onder zogenaamde ‘stadsdelen’. Elk stadsdeel had een eigen soort gemeenteraad waarin incompetente raadsleden zoveel mogelijk belastinggeld probeerden uit te geven en uiteraard zoveel mogelijk vergoedingen en privileges probeerden te verdienen.

Zo reden ze ultrakorte afstanden binnen het centrum niet op de fiets en zelfs niet met een reguliere taxi maar uitsluitend per luxe privéchauffeursservice, werden torenhoge hypotheken afgesloten op muziekgebouwen die niemand wilde en verdwenen er miljoenen en miljoenen en miljoenen door incompetent gedrag.

De bestuurders in kwestie zaten er vaak uitsluitend voor hun eigen carriere, konden rekenen op royale vergoedingen en, uiteraard, wachtgeld.

Soms waren ze zó incompetent dat ze op moesten stappen maar dan kwamen ze een paar weken later doodleuk weer terug, zonder dat ook maar iemand bezwaar maakte.

Sommige deelraadsleden, zoals die in Zuid-Oost (Bijlmer) vonden zelfs dat debatteren met schoppen, slaan en bedreigen kon.

Ordinaire PvdA-intimidatie

Dus werden de stadsdelen uiteindelijk afgeschaft. Tot groot verdriet van met name de Amsterdamse PvdA, omdat die ineens heel veel baantjes moest inleveren (toen had de PvdA nog veel zetels in Amsterdam. Toen nog wel).

Dit leidde tot ordinaire scheldpartijen, bedreiging en intimidatie per telefoon binnen de hoofdstedelijke PvdA en tot hilarische debatten tussen politici die wél gewoon politiek wilden bedrijven en PvdA’ers die heel eerlijk en sociaal zakkenvullen verwarden met politiek bedrijven (LOL-pdf).

Inmiddels hebben de stadsdelen alleen nog maar ‘bestuurscommissies’. Dit zijn uitgeklede stadsdeelraden zonder echte macht.

1500 euro per maand

Maar niet zonder vergoeding voor de commissieleden! Want in tegenstelling tot de vroegere deelraadsleden krijgen de commissieleden niet per maand betaald, maar per vergadering. Met een maximum van 1500 euro per maand.

Dus wat doe je als commissielid (meestal een werkloze zzp’er op zoek naar een opstapje in de politieke (D66/PvdA-) baantjescaroussel) als je per maand te weinig vergadert? Je bedenkt gewoon extra vergaderingen!

Kan heel makkelijk door één vergadering in twee delen te knippen. Gewoon een pauze van vijf minuten inlassen en dan dezelfde avond nogmaals vergaderen. Zo’n afsluitende rondvraag kun je best openen met een presentielijst, dus dan is het weer een nieuwe vergadering. Simpel.

En binnen is die maximale 1500 euro per maand! Katsjing!

Corruptie

Als dit in Italie of Griekenland zou gebeuren noemen we dat ‘corruptie’ en moeten we miljarden euro’s in tranches overmaken als straf.

Als dit in Amsterdam gebeurt heet dit gewoon ‘democratie’. En Amsterdam heet dan gewoon ‘wereldstad’ (lol).

Dag burger! Ontzettend veel succes en plezier gewenst bij de volgende verkiezingen.