Politiek

Rutte: Volkskrant heeft het bij het verkeerde eind over mij en Van Rompuy

30-04-2014 17:43

Het is allemaal de schuld van de Volkskrant. Zo parafraseren wij voor het gemak premier Mark Rutte over het interview met EU-president Herman van Rompuy dat de krant vandaag publiceerde. De krant schreef dat Rutte in juni 2012 Van Rompuy had gedreigd met het verlaten van de eurozone door Nederland.

Rutte schrijft woensdag aan de Tweede Kamer:

“In het Volkskrant-interview zegt de heer Van Rompuy zelf dat hij zich niet herinnert dat de Nederlandse positie zo sterk werd verwoord als de vraagstelling van de journalist doet vermoeden. In het boek van de ER-voorzitter – aanleiding voor het interview – staat niets over een eventueel uittreden van Nederland uit de eurozone, wat overigens nooit door het kabinet is overwogen.”

Veto

Wel heeft Rutte ‘in stevige termen aan de heer Van Rompuy meegedeeld’ tijdens de ontmoeting in het Catshuis dat het Kabinet tegen een ‘transfer-unie’ (de ene lidstaat zou moeten opdraaien voor de financiële besognes van de ander) was en  ‘dat Nederland hiermee niet akkoord zou kunnen gaan en eventueel bereid was dit te blokkeren’.

Lees ook

Volkskrant -Geagiteerde Rutte dreigde in 2012 uit euro te stappen