Politiek

Enquête De Hond: 73 procent staat positief tegenover de Europese Unie

28-04-2014 15:55

Een meerderheid van de kiezers (73 procent) staat positief tegenover de Europese Unie, maar hiervan vindt 33 procent dat er te veel bevoegdheden zijn overgedragen en 28 procent dat de besluitvorming ondoorzichtig en ondemocratisch is; slechts 3 procent vindt de Europese Unie goed zoals die nu is. Maar: 56 procent van de kiezers vindt dat Nederland de Europese Unie is ‘ingerommeld’. Dat blijkt uit een enquête van Maurice de Hond in opdracht van de Liberaal Democratische Partij (LibDem). LibDem neemt op 22 mei deel aan de Europese verkiezingen.

LibDem: ‘Nederlanders zijn niet tégen Europa’

LibDem-lijsttrekker Sammy van Tuyll zegt tegen ThePostOnline:

“Dit bevestigt het vermoeden dat we al een tijdje hadden. Nederlanders zijn niet tégen Europa, maar zijn er tegen hoe Europa wordt bestuurd. De Europese Unie is een ongecontroleerde bureaucratische macht waar wij niks te vertellen hebben. De Haagse partijen negeren dit en bieden daar geen duidelijke oplossing voor.”

Meerderheid PVV’ers wil transparanter en democratischer Europa

Van de ondervraagden denkt 71 procent dat de Europese Unie meer draagvlak zou hebben als deze meer democratisch en transparant zou zijn; 12 procent denkt van niet. Opvallend is dat 55 procent van de PVV kiezers tot de eerste groep horen. Dat betekent dat de PVV-achterban positiever denkt over Europa dan haar leider.  Het grootste bezwaar tegen de EU i shet gebrek aan democratie en controle op de macht, vindt 68 procent.

Oud zeer over Europese grondwet

Van de kiezers vindt 53 procent dat Den Haag de uitslag van het referendum over de Europese Grondwet in 2005 niet serieus heeft genomen. Slechts 13 procent vindt dat Den Haag dat wel heeft gedaan.

Van Tuyll:

“We zijn tegen een Verenigde Staten van Europa, maar voor een democratisch Europa. Nu zij er ingewikkelde constructies waarbij de grote lidstaten veel meer invloed hebben dan kleine landen en ambtenaren veel meer invloed hebben dan politici en burgers. Dat voelen de burgers, en dat is terecht. De macht in Europa moet beter worden gecontroleerd.”

‘EP is een nep-parlement’

LibDem is voor Europa, maar was tegen de grondwet. Van Tuyll:

“Den Haag heeft niets met de afwijzing van de grondwet gedaan. Stel, dat Europa wel democratisch zou zijn, dan zou d’r meer draagvlak zijn. Dat zegt een overgrote meerderheid in de enquête ook. Democratie is echt een probleem. Het Europees parlement is een nep-parlement, dáár hebben de kiezers helemaal geen gevoel bij.”

Van Tuyll bepleit daarom invoering van Europese lijsten.

“Nu stem je op D66 of de VVD en die kruipen bij elkaar in één fractie, maar die vinden iets heel anders. Daar valt toch geen touw aan vast te knopen? Dat snapt de kiezer niet. En terecht dat ze wegblijven bij de verkiezingen. Ik snap dat.”

Zie ook

Video-interview Sammy van Tuyll – “Economisch zijn we beter dan VVD, milieu zijn we beter dan Groen Links, en we zijn ook voor meer democratie dan D66. D66 is de partij van de leuke ideetjes, maar die zijn vaak slecht doordacht.”