Politiek

Historisch: PvdA verliest Rotterdam en Amsterdam

24-04-2014 13:47

Slechts nieuws voor de Partij van de Arbeid: het lijkt nu zeker dat de sociaal-democraten de macht hebben verloren in Rotterdam en Amsterdam. De PvdA onderhandelt nog wel in Den Haag over college-deelneming, maar Utrecht lijkt inmiddels ook verloren. Een gevoelig verlies in de vier grote steden.

PvdA verliest Rotterdam…

Ronald Buijt van Leefbaar Rotterdam meldt op Twitter dat er een akkoord is in de Maasstad tussen Leefbaar, CDA en D66.

…en Amsterdam

Ondertussen weet het Parool te melden dat Amsterdam voor het eerst sinds 1946 een stadsbestuur zonder de PvdA krijgt. Bijna een week na de presentatie van het minderheidsakkoord van D66 en GroenLinks lijken alle seinen voor GroenLinksleider Rutger Groot Wassink op groen te staan om te accepteren dat de VVD – en niet de PvdA – de derde partner in het stadsbestuur wordt. Naar verwachting komen de partijen nog voor het weekend met hun keuze voor de derde partner naar buiten.

Ondertussen in Den Haag en Utrecht

In Den Haag wordt onderhandeld over een brede coalitie met D66, PvdA, de Haagse Stadspartij, VVD en CDA. In Utrecht is het redelijk stil. Volgens de laatste berichten wordt daar onder leiding van D66 onderhandeld met GroenLinks, de VVD en SP over een nieuw college.