Opinie

Mensen met een mening – dinsdageditie

22-04-2014 19:13

“Als ik zie wat er hier is gebeurd tijdens deze wedstrijd dan denk ik dat het uitermate lastig zal worden om dat op een goede en normale manier te doen. Volgens mij zitten we er in dit land niet op te wachten dat een hele politiemacht nodig is om het in goede banen te leiden. Dan maar niet”

Jan van Merwijk, directeur van De Kuip, heeft er een hard hoofd in dat de Klassieker weer met uitsupporters gespeeld kan worden.

 

“Voor gewapend rechts is hij uitgegroeid tot een ware Amerikaanse held: de veeboer Cliven Bundy weigert al jaren om belasting te betalen”

De Volkskrant heeft helemaal zelf een nieuwe naam bedacht voor libertarische Amerikanen die, desnoods met geweld, hun belasting weigeren af te dragen: ‘Gewapend Rechts’.

 

“Wie dit nog niet inziet en de vrijheid van meningsuiting boven de fundamentele rechten van het kind stelt, mag zich elders druk maken over de rechtsstaat. Ergens op de maan ofzo, waar geen kinderen wonen die slachtoffer kunnen worden van absurde opvattingen uitgedragen door absurde gelegenheidscoalities en absurde kenniscentra.”

Hala Naoum Néhmé is in Elsevier in elk geval heel duidelijk over het verbod op pedovereniging Martijn.

 

“Mien laive tied, wat is hier aan de haand?Ik dacht:’oh vreselijk man’, kon wel janken.'”

Een vrijwilligster van begraafplaats Uithuizermeeden reageert op de schade, veroorzaakt door blikseminslag.

 

De uitgever van Heideggers dagboeken, Peter Trawny, stelt dat er een ‘zijnshistorisch antisemitisme’ uit opstijgt.
“Dat lijkt mij een juiste bepaling. “

Echt? U bent het met Trawny eens?
“Ja. Heideggers antisemitisme is niet racistisch.”

Oh, dus het valt wel mee, bedoelt u?
“Hitler had het over de ‘veredeling van het ras’. Een dergelijk streven verwerpt Heidegger. Hij is geen racist. Het antisemitisme dat uit de gewraakte passages spreekt is zijnshistorisch van aard. Het is een filosofisch antisemitisme.”

Wat moet ik me daar precies bij voorstellen?
“Heidegger ontwerpt in de jaren dertig een geschiedenis van het denken over het Zijn. Die geschiedenis begon bij de Grieken, maar strandt in de moderne tijd in een technisch denken, dat beheerst wordt door de illusie van maakbaarheid, en louter oog heeft voor profijt. Hij wil opnieuw beginnen. In dit perspectief moet je zijn opmerkingen over het Jodendom lezen. Alle controversiële passages in de ‘Schwarze Hefte’ gaan over een ‘leeg’ en ‘rekenend’ denken, dat hij belichaamd ziet in amerikanisme en bolsjewisme en in het Jodendom. Dat kan ik op een bepaalde manier wel volgen.”

Voer voor filosofen. En nu ook voor het CIDI waarschijnlijk: filosoof Gerard Visser is gek op Heidegger, maarja, dat nationaalsocialisme en antisemitisme (sorry: filosofisch antisemitisme) is natuurlijk altijd een dingetje… In Trouw

 

“Roofdieren eten nu eenmaal vlees, het zijn geen vegetariërs”

Dierenrijk Nuenen reageert op ophef, nadat een tijger op eerste Paasdag een konijntje oppeuzelde in het zicht van bezoekers.

 

“Naast mij op het terras zit een meisje met sneakers met sleehakken een boek over geluk samen te vatten. Over het jezelf moeilijk maken.”

Observaties waar je wat aan hebt en die waar zijn. Natuurlijk op Twitter.